Pyszna babka kakaowa z powidłami i dodatkiem mleka. Możemy ją przełożyć bitą śmietaną lub udekorować polewą. Wszystko zależy od naszych upodobań (źródło Anula w Kuchni)
SKŁADNIKI: ( tortownica 26 cm)
- 125g masła
- 150g cukru
- 2 jajka(żółtka + białka osobno)
- 260g mąki
- 170ml mleka
- 125g powideł ze śliwek
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 3 łyżki kakao
- 250g śmietany 36%
- 1 łyżka cukru pudru.
WYKONANIE:
Masło utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku. Mleko wymieszać z powidłami. Mąkę,kakao, proszek do pieczenia, sodę przesiać. Dodawać do kremu na przemian mleko z powidłami i po łyżce mąki z kakaem dokładnie mieszając. Na koniec ubić pianę z białek i delikatnie wszystko wymieszać. Wylać do wysmarowanej masłem tortownicy. Piec w nagrzanym piekarniku w 180' ok. 60 minut.
Upieczoną pozostawić do wystygnięcia. Zimną dekorujemy bitą śmietaną (można też polać polewą czekoladową oraz przełożyć bitą śmietaną)
Smacznego!
Masło utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku. Mleko wymieszać z powidłami. Mąkę,kakao, proszek do pieczenia, sodę przesiać. Dodawać do kremu na przemian mleko z powidłami i po łyżce mąki z kakaem dokładnie mieszając. Na koniec ubić pianę z białek i delikatnie wszystko wymieszać. Wylać do wysmarowanej masłem tortownicy. Piec w nagrzanym piekarniku w 180' ok. 60 minut.
Upieczoną pozostawić do wystygnięcia. Zimną dekorujemy bitą śmietaną (można też polać polewą czekoladową oraz przełożyć bitą śmietaną)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz