wtorek, 3 września 2013

WuZetka z powidłami - www.esmeraldazesmakiem.blogspot.com

Pyszna babka kakaowa z powidłami i dodatkiem mleka. Możemy ją przełożyć bitą śmietaną lub udekorować polewą. Wszystko zależy od naszych upodobań (źródło Anula w Kuchni)

SKŁADNIKI: ( tortownica 26 cm)
  • 125g masła
  • 150g cukru
  • 2 jajka(żółtka + białka osobno)
  • 260g mąki
  • 170ml mleka
  • 125g powideł ze śliwek
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 3 łyżki kakao
Dodatkowo do dekoracji ubita śmietana:
  • 250g śmietany 36%
  • 1 łyżka cukru pudru. 
Ubić i udekorować. Jeśli chcemy W-Zke przełożyć śmietaną, potrzebujemy więcej śmietany ok. 1l + 3 łyżki cukru pudru.
WYKONANIE:
Masło utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku. Mleko wymieszać z powidłami. Mąkę,kakao, proszek do pieczenia, sodę przesiać. Dodawać do kremu na przemian mleko z powidłami i po łyżce mąki z kakaem dokładnie mieszając. Na koniec ubić pianę z białek i delikatnie wszystko wymieszać. Wylać do wysmarowanej masłem tortownicy. Piec w nagrzanym piekarniku w 180' ok. 60 minut.
Upieczoną  pozostawić do wystygnięcia. Zimną dekorujemy bitą śmietaną (można też polać polewą czekoladową oraz przełożyć bitą śmietaną)
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz