SKŁADNIKI:(4-6os) (czas przygotowania: 2 godziny)
- 300g cieciorki (moczymy przez noc zalewając gorącą wodą)
- ok.600g wędzonych żeberek
- 2 marchewki
- 1 por lub cebulka
- 3-4 ziemniaki
- 500g kapusty
- 2 pomidory
- 2-3 łyżki oliwy
- Sól, pieprz, majeranek, bazylia,
gałka muszkatołowa
Cieciorke moczymy na noc, zalewając gorącą wodą (ja używam szybkowaru).
Do dużego garnka wsypać namoczoną cieciorke, obrane połówki ziemniaków, marchewki i żeberka. Zalać wodą tak, aby przykryć warzywa. Na wierzch położyć kapustę. Gotujemy na średnim płomieniu do miękkości.
Na patelnie wlać oliwę.
Dodać umytego i pokrojonego w kosteczkę pora lub cebulę.
Chwilę podsmażyć. Pomidory umyć, obrać i pokroić w kostkę. Dodać do pora. Poddusić.
Zachować.
Ugotowaną cieciorke i pozostałe składniki odcedzić.(rosół można wykorzystać na zupę z makaronem).
Mięso pokroić wraz z warzywami.
Dodać do usmażonego sosu pomidorowego. Podsmażyć wszystko razem ok.5 minut.
Doprawić przyprawami.
Najlepiej smakuje gorące.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz