wtorek, 29 października 2013

Motylki z ciasta francuskiego


Szybkie  i proste w wykonaniu ciasteczka. Doskonałe do kawy czy herbaty. Można je przełożyć kremem.


SKŁADNIKI:
  • Ciasto francuskie(300g) 
  • białko do przyklejenia motylków 
  • waniliowy cukier puder do posypania ciasteczek
  • Foremki motylków(duża i mała) lub foremki o innym kształcie np: gwiazdki.

WYKONANIE:
Gotowe ciasto francuskie rozłożyć na stolnicy. Wycinać za pomocą foremki ciasteczka (duże). Mi wyszło 16 motylków (czyli 8 ciasteczek po upieczeniu).
Ze skrawków, ponownie zagniecionych i rozwałkowanych wycinamy 28 malutkich motylków (10 po upieczeniu; 8 małych przykleiłam do dużych).

Środek dużych motylków smarujemy białkiem i na każdy położyć drugi duży motylek, a na ten jeden malutki. (Małe sklejamy po 2). Docisnąć środek placem aby się przykleiły i ułożyć na blaszce. Piec w nagrzanym piekarniku w 200' przez 15-18 minut. Chłodne posypać cukrem pudrem.

Są bardzo delikatne. Możemy też robić potrójne. Będą dużo wyższe. Należy użyć dodatkowe opakowanie gotowego ciasta. Czas wykonania: 30 min. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz