Szybkie i proste w wykonaniu ciasteczka. Doskonałe do kawy czy herbaty. Można je przełożyć kremem.
SKŁADNIKI:
- Ciasto francuskie(300g)
- białko do przyklejenia motylków
- waniliowy cukier puder do posypania ciasteczek
- Foremki motylków(duża i mała) lub foremki o innym kształcie np: gwiazdki.
WYKONANIE:
Gotowe ciasto francuskie rozłożyć na stolnicy. Wycinać za pomocą foremki ciasteczka (duże). Mi wyszło 16 motylków (czyli 8 ciasteczek po upieczeniu).
Ze skrawków, ponownie zagniecionych i rozwałkowanych wycinamy 28 malutkich motylków (10 po upieczeniu; 8 małych przykleiłam do dużych).
Środek dużych motylków smarujemy białkiem i na każdy położyć drugi duży motylek, a na ten jeden malutki. (Małe sklejamy po 2). Docisnąć środek placem aby się przykleiły i ułożyć na blaszce. Piec w nagrzanym piekarniku w 200' przez 15-18 minut. Chłodne posypać cukrem pudrem.
Są bardzo delikatne. Możemy też robić potrójne. Będą dużo wyższe. Należy użyć dodatkowe opakowanie gotowego ciasta. Czas wykonania: 30 min. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz