Mogę natomiast stwierdzić, że to jest smak z mojej młodości. Polecam.
SKŁADNIKI: (4-6 os.)(35 minut)
- 250g grubego ryżu
- 1l mleka
- 200g mleka skondensowanego lub 4 łyżki cukru
- szczypta soli
- skórka z jednej pomarańczy bez części białej
- 1 łyżeczka cynamonu
Do rondelka wlać obydwa mleka, wsypać sól, ryż i dodać skórkę z pomarańczy oraz cynamon.
Zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować bez przykrycia do miękkości, od czasu do czasu mieszając (30 min).
Gdyby był zbyt gesty jak na wasz gust, dolać trochę więcej mleka i zagotować.
Z ugotowanego mleka wyciągnąć skórkę. Ponalewać w pucharki lub miseczki. Udekorować szczyptą cynamonu i np: kandyzowaną skórką z pomarańczy.
Smacznego!
Bardzo lubię ryż na mleku, szczególnie z dodatkiem cynamonu :)
OdpowiedzUsuń