niedziela, 27 października 2013

Ryż na mleku

Pyszny, aromatyczny ryż na mleku z dodatkiem skórki z pomarańczy i cynamonu. Nie mogę powiedzieć, że przypomina mi smak z dzieciństwa, gdyż 30 lat temu było ciężko o pomarańcze.
Mogę natomiast stwierdzić, że to jest smak z mojej młodości. Polecam.


SKŁADNIKI: (4-6 os.)(35 minut)
  • 250g grubego ryżu
  • 1l mleka
  • 200g mleka skondensowanego lub 4 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • skórka z jednej pomarańczy bez części białej
  • 1 łyżeczka cynamonu
WYKONANIE:
Do rondelka wlać obydwa mleka, wsypać sól, ryż i dodać skórkę z pomarańczy oraz cynamon.
Zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować bez przykrycia do miękkości, od czasu do czasu mieszając (30 min).
Gdyby był zbyt gesty jak na wasz gust, dolać trochę więcej mleka i zagotować.
Z ugotowanego mleka wyciągnąć skórkę. Ponalewać w pucharki lub miseczki. Udekorować szczyptą cynamonu i np: kandyzowaną skórką z pomarańczy.
Smacznego!


1 komentarz:

  1. Bardzo lubię ryż na mleku, szczególnie z dodatkiem cynamonu :)

    OdpowiedzUsuń