piątek, 11 października 2013

Szafranowy ryż z kurczakiem i ananasem

Bardzo smaczne danie jednogarnkowe. Praktycznie robi się samo. Ananas świetnie pasuje do kurczaka. Szafran podkreśla jego smak. Doskonały pomysł na obiad lub kolację. 

SKŁADNIKI:(4 os.)( 90 minut)

  • 1/2 dużego kurczaka lub jeden mały pokrojonego na małe kawałki
  • 260g ryżu
  • 0,5l gorącej wody
  • 1/2 cebuli
  • 1/2 papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 plasterki ananasa
  • 100ml soku z ananasa
  • 3 łyżki oliwy
  • kilkanaście nitek szafranu
  • sól(płaska łyżka), pieprz, curry, bazylia

WYKONANIE:
Kurczaka podzielić na małe kawałki, umyć, posolić i posypać przyprawami. 

Na dużej patelni rozgrzać oliwę, przyrumienić cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Dodać umytą, pokrojoną paprykę i posiekany czosnek. Wsypać ryż i chwilę podprażyć (5 minut). Dodać szafran, wlać sok i wodę. Zamieszać.
Przelać do naczynia żaroodpornego. Ułożyć kawałki kurczaka (skórką ku górze) i poukładać przekrojone plasterki ananasa. Całość przykryć szczelnie folią aluminiową. 

Piec w nagrzanym piekarniku do 200' przez ok . 60 minut. Po tym czasie zdjąć folię, sprawdzić czy kawałki kurczaka są upieczone i ryż miękki. 
W razie konieczność pozostawać jeszcze kilka minut w piekarniku. (ostateczny czas pieczenia zależy od naszego piekarnika i czy posiada termoobieg).
Smacznego!



2 komentarze:

  1. Uwielbiam takie orientalne smaki ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń