SKŁADNIKI:(ok.30sztuk)(15 minut)
- 30 papilotek do czekoladek lub mini magdalenek
- 200g dulce de leche lub masy krówkowej
- 100g mlecznej czekolady
- 50g masła
- ok.200g płatków ryżowych (choco krispies)
- 50g płatków migdałowych
- 1 łyżka rumu lub kilka kropli aromatu rumowego,arakowego
Do rondelka wyłożyć dulce de leche (masę krówkową), dodać połamaną czekoladę i masło. Podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia i połączenia składników ciągle mieszając. Dodać aromat lub rum. Wsypać płatki migdałowe i ryżowe, wymieszać. Najlepiej jeszcze ciepłe wykładać za pomocą łyżeczki do papilotek. Możemy również poczekać aż ostygną do temperatury pokojowej i formować ręcznie średnie szyszki (najlepiej w rękawiczkach z latexu, aby nie pozostawiać odcisków na ciasteczkach i zachować ich połysk). Odstawić w chłodne miejsce do całkowitego zastygnięcia. Świetnie się spiszą jako dekoracja kloszu z ciastem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz