wtorek, 15 października 2013

Marmolada z pigwy (membrillo)

Pigwa. Odkryłam ją w Hiszpanii, gdzie jest bardziej popularna niż w Polsce. 
Z pigwy i cytryny robi się dość aromatyczną, twardą marmoladę, którą można wykorzystać do wypieków lub tak jak Hiszpanie, spożyć ją jako dodatek do mocnego sera np: koziego. Ja zamiast cytryny dodałam pomarańczę, która podkreśla smak i aromat pigwy.

SKŁADNIKI:(1.5kg) (ok. 70 minut)

  • 1 kg pigwy
  • 800g cukru
  • 1 duża pomarańcza (cytryna)
WYKONANIE:
Pigwę umyć, pokroić w małe kawałki razem ze skórką. Pomarańczę obrać (bez białej skórki) pokroić na drobne kawałki i dodać do pigwy. Wszystko wrzucić do szerokiego rondla i wsypać cukier. Prażyć na średnim ogniu mieszając, aż do skarmelizowania cukru (ok.1 godziny). 

Marmoladę możemy wyłożyć ją do słoiczków i szczelnie zakręcić. Wystarczy także zwykły pojemnik do przechowywania żywności, który wraz z chłodną marmoladą wkładamy do lodówki i przykrywamy szczelnie folią spożywczą (marmolada, aby była twarda i nadająca się do krojenia musi dobrze odparować; ułatwi to nam większa powierzchnia chłodząca tj. lepszy pojemnik szerszy i niski, niż węższy i wysoki).
Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz