niedziela, 1 grudnia 2013

Rolada "zebra" z kremem mascarpone i madarynkami

SKŁADNIKI: (blacha 35cm/40cm)


Ciasto:
  • 5 jajek
  • 7 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki(czubate)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 łyżka kakao
  • szczypta soli

Blachę wyłożyć pergaminem i poprószyć mąką. Białka oddzielić od żółtek. 
Żółtka miksujemy na kogel-mogel dodając 5 łyżek cukru. Do zmiksowanych żółtek wsypać łyżeczkę proszku do pieczenia i wlać łyżeczkę octu. Jeszcze raz wszystko zmiksować. Zachować.
Białka ubić na sztywną pianę z solą. Pod koniec wsypać 2 łyżki cukru i dalej ubijać.
Do gotowej piany dodać partiami kogel-mogel i przesianą mąkę. Delikatnie wymieszać.
Odłożyć 4 - 5 łyżek białej masy i wymieszać z przesianym kakaem.
Do małego woreczka wyłożyć masę kakaową, naciąć jego rożek i wycisnąć na przygotowaną blaszkę (równolegle do dłuższego boku), tworząc paski zebry.

  
Podpiec 4 minuty w nagrzanym piekarniku 180'.
Na podopieczne paski wyłożyć biały biszkopt, wyrównać i piec 25 -30 minut. 
Ciepły zawinąć razem z pergaminem w czystą ściereczkę, tworząc rulon. Zostawić do wystygnięcia. Zimny delikatnie rozwinąć i przełożyć kremem i kawałkami mandarynek.

Krem:

  • 300g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka kakao
  • olejek pomarańczowy
  • 3-4 mandarynki (obieramy, dzielimy na pół i każdą połówkę kroimy w cienkie plasterki)
Zimny serek miksujemy z cukrem pudrem i kakaem na puszysty krem.
Dodać kilka kropel aromatu. Wymieszać.
Posmarować zimny biszkopt, posypać kawałkami mandarynek. Zwinąć w roladę i schować do lodówki na ok. 3 godziny. 


Smacznego!

1 komentarz: