Ciasto:
- 5 jajek
- 7 łyżek cukru
- 5 łyżek mąki(czubate)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka octu
- 1 łyżka kakao
- szczypta soli
Żółtka miksujemy na kogel-mogel dodając 5 łyżek cukru. Do zmiksowanych żółtek wsypać łyżeczkę proszku do pieczenia i wlać łyżeczkę octu. Jeszcze raz wszystko zmiksować. Zachować.
Białka ubić na sztywną pianę z solą. Pod koniec wsypać 2 łyżki cukru i dalej ubijać.
Do gotowej piany dodać partiami kogel-mogel i przesianą mąkę. Delikatnie wymieszać.
Odłożyć 4 - 5 łyżek białej masy i wymieszać z przesianym kakaem.
Do małego woreczka wyłożyć masę kakaową, naciąć jego rożek i wycisnąć na przygotowaną blaszkę (równolegle do dłuższego boku), tworząc paski zebry.
Podpiec 4 minuty w nagrzanym piekarniku 180'.
Na podopieczne paski wyłożyć biały biszkopt, wyrównać i piec 25 -30 minut.
Białka ubić na sztywną pianę z solą. Pod koniec wsypać 2 łyżki cukru i dalej ubijać.
Do gotowej piany dodać partiami kogel-mogel i przesianą mąkę. Delikatnie wymieszać.
Odłożyć 4 - 5 łyżek białej masy i wymieszać z przesianym kakaem.
Do małego woreczka wyłożyć masę kakaową, naciąć jego rożek i wycisnąć na przygotowaną blaszkę (równolegle do dłuższego boku), tworząc paski zebry.
Podpiec 4 minuty w nagrzanym piekarniku 180'.
Na podopieczne paski wyłożyć biały biszkopt, wyrównać i piec 25 -30 minut.
Ciepły zawinąć razem z pergaminem w czystą ściereczkę, tworząc rulon. Zostawić do wystygnięcia. Zimny delikatnie rozwinąć i przełożyć kremem i kawałkami mandarynek.
Krem:
Dodać kilka kropel aromatu. Wymieszać.
Posmarować zimny biszkopt, posypać kawałkami mandarynek. Zwinąć w roladę i schować do lodówki na ok. 3 godziny.
Smacznego!
Krem:
- 300g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka kakao
- olejek pomarańczowy
- 3-4 mandarynki (obieramy, dzielimy na pół i każdą połówkę kroimy w cienkie plasterki)
Dodać kilka kropel aromatu. Wymieszać.
Posmarować zimny biszkopt, posypać kawałkami mandarynek. Zwinąć w roladę i schować do lodówki na ok. 3 godziny.
Smacznego!
Bardzo apetyczna zebra,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń