środa, 4 grudnia 2013

Mus z truskawkami


Przepyszny i bardzo delikatny mus ze śmietany i truskawek. Szybki i prosty w wykonaniu. Można też zrobić różne wersje tego deseru. Wszystko zależy od naszych upodobań. Ładnie wygląda także na biszkopcikach lub biszkopcie.

SKŁADNIKI: (tortownica 18/20cm) (czas przygotowania: 15 minut i 2 godziny oczekiwania)

  • 500ml śmietany 35%(zimna)
  • 100g cukru
  • 1 łyżka żelatyny (z czubkiem)
  • 4 łyżki wody
  • 250g truskawek
  • Posypka czekoladowa i cukrowe serduszka do dekoracji.
WYKONANIE:
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Do rondelka wlać 100ml śmietany i wsypać cukier. Zagotować. Do gorącej śmietany dodać namoczoną żelatynę i mieszać do jej całkowitego rozpuszczenia. W czasie stygnięcia żelatyny umyć i pokroić truskawki na małe kawałki. 
Ubić pozostałą zimną śmietanę. Wymieszać z chłodną, rozpuszczoną żelatyną. Dodać truskawki, wymieszać i wlać do tortownicy wyłożonej folią. Wstawić na co najmniej 2 godziny do lodówki. Po zastygnięciu udekorować. 
Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz