niedziela, 8 grudnia 2013

Cukier w płynie

Cukier w płynie to zwykły sypki cukier zamieniony w substancję ciekłą . Dodatkowo zawiera kwasek cytrynowy, który zapobiega jego krystalizacji i sodę, która pomaga w konserwacji. Używa się go przy produkcji lodów, biszkoptów, ciast, chlebów. Wypieki są bardziej wilgotne, puszyste i dłużej zachowują świeżość.
Lody zaś, są bardziej delikatne i kremowe.

Proporcje: 
- lody:25%(tj. jeśli w przepisie jest 200g cukru, to damy 150g cukru i 50g cukru w płynie) 
- biszkopty, magdalenki, ciasta:10%-20% 
- chleb: 50% 
Cukier w płynie możemy przechowywać do roku zamknięty w szklanym słoju, z dala od światła

SKŁADNIKI: 
  • 150 g wody mineralnej 
  • 350 g cukru 
  • 1 łyżeczka od kawy kwasku cytrynowego 
  • 1 płaska łyżeczka sody
WYKONANIE: 
Wodę, cukier i kwasek cytrynowy doprowadzić do wrzenia (100'C). Zdjąć z ognia. Poczekać aż temperatura spadnie do 50'C dodać sodę i dobrze wymieszać. Będzie się nam pienić, ale tak powinno być. Po kilku minutach piana opadnie.Cukier schłodzić i przelać do słoja. Zamknąć i przechowywać w ciemnym miejscu (do roku). 

Ps.To taki mały sekrecik udanych wypieków.

Powodzenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz