Lody zaś, są bardziej delikatne i kremowe.
Proporcje:
- lody:25%(tj. jeśli w przepisie jest 200g cukru, to damy 150g cukru i 50g cukru w płynie)
- biszkopty, magdalenki, ciasta:
- chleb: 50%
Cukier w płynie możemy przechowywać do roku zamknięty w szklanym słoju, z dala od światła
SKŁADNIKI:
- 150 g wody mineralnej
- 350 g cukru
- 1 łyżeczka od kawy kwasku cytrynowego
- 1 płaska łyżeczka sody
Wodę, cukier i kwasek cytrynowy doprowadzić do wrzenia (100'C). Zdjąć z ognia. Poczekać aż temperatura spadnie do 50'C dodać sodę i dobrze wymieszać. Będzie się nam pienić, ale tak powinno być. Po kilku minutach piana opadnie.Cukier schłodzić i przelać do słoja. Zamknąć i przechowywać w ciemnym miejscu (do roku).
Ps.To taki mały sekrecik udanych wypieków.
Powodzenia.
Dodatki do żywności odgrywają kluczową rolę w produkcji współczesnych produktów spożywczych. Są to substancje dodawane do żywności w celu poprawy jej smaku, zapachu, wyglądu, a także przedłużenia terminu przydatności. Dodatki mogą również ulepszać właściwości przetwarzania produktów lub ich wartość odżywczą. Przykłady takich substancji to konserwanty, barwniki, emulgatory, przeciwutleniacze i wzmacniacze smaku. Choć są one niezbędne dla nowoczesnego przemysłu spożywczego, konsumenci coraz częściej poszukują produktów z mniejszą ilością dodatków, dążąc do zdrowszej diety.
OdpowiedzUsuń