poniedziałek, 20 stycznia 2014

Ryż na mleku z kompotem

Ryż na mleku chyba jadł każdy z nas w dzieciństwie. Wiem, że nie wszyscy go lubią, ale dla smakoszy mam dziś jego inną wersję. Kompot z owoców orzeźwia jego smak.

SKŁADNIKI:(4 os.)(czas przygotowania: 35 minut)

  • 250g grubego ryżu
  • 1250ml mleka (5 szklanek)
  • skórka z dwóch pomarańczy
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • 5 łyżek cukru
Kompot:
  • 2 średnie pomarańcze
  • 2 jabłka
  • 4 łyżki rodzynek
  • 100ml wody
  • 100g cukru
  • 100ml soku z malin
WYKONANIE:
Do rondelka o podwójnym dnie wlać mleko, wsypać ryż, cukier, sól, cynamon, skórkę z pomarańczy bez białej części.
Gotować na małym ogniu 30 minut od czasu do czasu mieszając.
Pomarańcze pozbawić białej skórki i pokroić w kostkę. Jabłka obrać i również pokroić w kostkę. Do rondelka wlać wodę, wsypać cukier i dodać pokrojone owoce oraz rodzynki. Prażyć przez czas gotowania się ryżu. Do gotowego kompotu wlać sok z malin. Wymieszać. Ryż ułożyć w pucharkach i polać kompotem z owocami. Podawać na zimno lub gorąco. 
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz