SKŁADNIKI:(4 os.)(czas przygotowania: 35 minut)
- 250g grubego ryżu
- 1250ml mleka (5 szklanek)
- skórka z dwóch pomarańczy
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
- 5 łyżek cukru
- 2 średnie pomarańcze
- 2 jabłka
- 4 łyżki rodzynek
- 100ml wody
- 100g cukru
- 100ml soku z malin
Do rondelka o podwójnym dnie wlać mleko, wsypać ryż, cukier, sól, cynamon, skórkę z pomarańczy bez białej części.
Gotować na małym ogniu 30 minut od czasu do czasu mieszając.
Pomarańcze pozbawić białej skórki i pokroić w kostkę. Jabłka obrać i również pokroić w kostkę. Do rondelka wlać wodę, wsypać cukier i dodać pokrojone owoce oraz rodzynki. Prażyć przez czas gotowania się ryżu. Do gotowego kompotu wlać sok z malin. Wymieszać. Ryż ułożyć w pucharkach i polać kompotem z owocami. Podawać na zimno lub gorąco.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz