SKŁADNIKI:(4os.)(czas przygotowania: 30 minut)
- 2 bakłażany
- 150g mąki
- 3 jajka
- 150g bułki tartej
- 100g sera parmesanu
- 1/2 cytryny
- sól,pieprz
- olej do smażenia ( ok.1,5 szkl)
Bakłażan umyć i obrać (nie będzie zawierać goryczki).
Pokroić w grube plastry ok.1,5 cm. Skropić sokiem z cytryny aby nie ciemniał. Posolić i popieprzyć. W trzech talerzykach przygotować mąkę, roztrzepane jajka i bułkę tartą wymieszaną z parmezanem.
Każdy plaster obtaczamy najpierw w mące, potem w jajku i na koniec w bułce z serem. Smażyć na złoty kolor w dobrze nagrzanym i głębokim oleju.
Usmażone najpierw układamy na papierowym reczniku aby wsiąkł nadmiar tłuszczu. Potem wyłożyć na półmisek. Najlepiej smakują gorące.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz