poniedziałek, 20 stycznia 2014

Chrupiący bakłażan z parmezanem

Bakłażan z parmezanem. Jestem nim zachwycona. W smaku przypomina trochę cukinie. Jest bardzo delikatny w środku i chrupiący na zewnątrz. Najlepiej smakuje ciepły. Możemy go podać również jako dodatek do makaronu z leczo (pisto).

SKŁADNIKI:(4os.)(czas przygotowania: 30 minut)
  • 2 bakłażany
  • 150g mąki
  • 3 jajka
  • 150g bułki tartej
  • 100g sera parmesanu
  • 1/2 cytryny
  • sól,pieprz
  • olej do smażenia ( ok.1,5 szkl)
WYKONANIE:
Bakłażan umyć i obrać (nie będzie zawierać goryczki).
Pokroić w grube plastry ok.1,5 cm. Skropić sokiem z cytryny aby nie ciemniał. Posolić i popieprzyć. W trzech talerzykach przygotować mąkę, roztrzepane jajka i bułkę tartą wymieszaną z parmezanem. 
Każdy plaster obtaczamy najpierw w mące, potem w jajku i na koniec w bułce z serem. Smażyć na złoty kolor w dobrze nagrzanym i głębokim oleju.  
Usmażone najpierw układamy na papierowym reczniku aby wsiąkł nadmiar tłuszczu. Potem wyłożyć na półmisek. Najlepiej smakują gorące.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz