sobota, 4 stycznia 2014

Tort czekoladowo - truflowy z wiśniami



Przepyszny tort czekoladowo-truflowy o niesamowitej konsystencji, prawie niebiańskim smaku i bardzo aromatyczny. Jestem pewna, że i Wam się spodoba. Zaś wszyscy miłośnicy czekolady będą pełni zachwytu.

SKŁADNIKI: (dwie tortownice: 28 cm i 15 cm)(2 godziny + czas oczekiwania)

  • 250g mlecznej czekolady
  • 125g gorzkiej czekolady 
  • 3 łyżki brandy lub rumu
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 125ml wody
  • 2 czubate łyżki kakao 
  • 250 g masła 
  • 12 jaj 
  • 250g cukru
  • 100g mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka octu
  • Ok. 400g konfitur z wiśni do dekoracji
POLEWA:
  • 300g czekolady mlecznej
  • 200ml śmietany 36%
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżka brandy
  • kilka kropki aromatu rumowego lub  arakowego
W rondelku o podwójnym dnie podgrzać śmietanę i kawę rozpuszczalną.

Czekoladę połamać i dodać do gorącej śmietany, mieszamy łyżką do całkowitego rozpuszczenia. Na koniec wlać alkohol i aromat. Pozostawić do zastygnięcia w temperaturze pokojowej co ułatwi nam posmarowanie tortu.

WYKONANIE BISZKOPTU:
Przygotować tortownice: tj. posmarować dobrze boki masłem, a dno wyłożyć pergaminowym krążkiem. 
W dużym (4-litrowym) garnku o podwójnym dnie rozpuścić połamaną czekoladę, masło, brandy, kawę rozpuszczalną, kakao,125 ml wody. Mieszamy do momentu połączenia się wszystkich składników. Przestudzić. Jeśli nie mamy takiego garnka robimy to w metalowej misce nad parą wodną. Następnie żółtka oddzielamy od białek. Żółtka miksujemy na kogel-mogel z 150g cukru. Do puszystej masy dodać proszek do pieczenia i ocet. Jeszcze raz wszystko zmiksować i wymieszać z mąką. Tak przygotowane żółtka łączymy z chłodną masą czekoladową. Następnie ubić pianę z białek z dodatkiem 100g cukru. Sztywną pianę wymieszać delikatnie w kilku etapach (3-4) z wcześniej przygotowaną masą czekoladową. 

Ciasto wlać do tortownic prawie do wypełnienia wysokości (zostawić 2cm)
Piekarnik nagrzać do 180'C. Wstawić do pieczenia na 10 minut, następnie zmniejszymy temperaturę do 150'C i pieczemy 65-70 minut. Zostawić w tortownicy do przestygnięcia. Biszkopty wyrównać.
Na paterę wyłożyć duży biszkopt, sam środek o średnicy 15 cm posmarować polewą i ułożyć mały biszkopt. 
Boki posmarować hojnie polewą czekoladową, gdyby była zbyt gęsta podgrzać. Wyłożyć dżem wiśniowy i pozostawić do zastygnięcia (brzegi można udekorować płatkami migdałów lub wiórkami kokosowymi).
Smacznego!

1 komentarz: