Przepyszny tort czekoladowo-truflowy o niesamowitej konsystencji, prawie niebiańskim smaku i bardzo aromatyczny. Jestem pewna, że i Wam się spodoba. Zaś wszyscy miłośnicy czekolady będą pełni zachwytu.
SKŁADNIKI: (dwie tortownice: 28 cm i 15 cm)(2 godziny + czas oczekiwania)
SKŁADNIKI: (dwie tortownice: 28 cm i 15 cm)(2 godziny + czas oczekiwania)
- 250g mlecznej czekolady
- 125g gorzkiej czekolady
- 3 łyżki brandy lub rumu
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 125ml wody
- 2 czubate łyżki kakao
- 250 g masła
- 12 jaj
- 250g cukru
- 100g mąki
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka octu
- Ok. 400g konfitur z wiśni do dekoracji
- 300g czekolady mlecznej
- 200ml śmietany 36%
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżka brandy
- kilka kropki aromatu rumowego lub arakowego
Czekoladę połamać i dodać do gorącej śmietany, mieszamy łyżką do całkowitego rozpuszczenia. Na koniec wlać alkohol i aromat. Pozostawić do zastygnięcia w temperaturze pokojowej co ułatwi nam posmarowanie tortu.
WYKONANIE BISZKOPTU:
Przygotować tortownice: tj. posmarować dobrze boki masłem, a dno wyłożyć pergaminowym krążkiem.
WYKONANIE BISZKOPTU:
Przygotować tortownice: tj. posmarować dobrze boki masłem, a dno wyłożyć pergaminowym krążkiem.
W dużym (4-litrowym) garnku o podwójnym dnie rozpuścić połamaną czekoladę, masło, brandy, kawę rozpuszczalną, kakao,125 ml wody. Mieszamy do momentu połączenia się wszystkich składników. Przestudzić. Jeśli nie mamy takiego garnka robimy to w metalowej misce nad parą wodną. Następnie żółtka oddzielamy od białek. Żółtka miksujemy na kogel-mogel z 150g cukru. Do puszystej masy dodać proszek do pieczenia i ocet. Jeszcze raz wszystko zmiksować i wymieszać z mąką. Tak przygotowane żółtka łączymy z chłodną masą czekoladową. Następnie ubić pianę z białek z dodatkiem 100g cukru. Sztywną pianę wymieszać delikatnie w kilku etapach (3-4) z wcześniej przygotowaną masą czekoladową.
Ciasto wlać do tortownic prawie do wypełnienia wysokości (zostawić 2cm)
Piekarnik nagrzać do 180'C. Wstawić do pieczenia na 10 minut, następnie zmniejszymy temperaturę do 150'C i pieczemy 65-70 minut. Zostawić w tortownicy do przestygnięcia. Biszkopty wyrównać.
Piekarnik nagrzać do 180'C. Wstawić do pieczenia na 10 minut, następnie zmniejszymy temperaturę do 150'C i pieczemy 65-70 minut. Zostawić w tortownicy do przestygnięcia. Biszkopty wyrównać.
Na paterę wyłożyć duży biszkopt, sam środek o średnicy 15 cm posmarować polewą i ułożyć mały biszkopt.
Juz sama nazwa zachęca do skosztowania,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń