SKŁADNIKI:
- 500 g miodu naturalnego np. akacjowego 1,5 szklanki cukru
- 250 g masła
- 1 kg mąki pszennej
- 3 jajka
- 3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 torebki przyprawy korzennej do piernika (40 g w torebce)
Miód, cukier i masło podgrzać stopniowo, doprowadzić do wrzenia, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia cukru. Wystudzić.
Do wystudzonej masy dodać mąkę pszenną, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku, jajka, sól i przyprawę do piernika. Ciasto starannie wyrobić i przełożyć do kamionkowego, szklanego naczynia. Przykryć ściereczką i odstawić w chłodne miejsce (np. do lodówki, na balkon) na 5 - 6 tygodni.
Piec na 5 - 7 dni przed świętami.
PIECZENIE:
Ciasto podzielić na 3 części, rozwałkować na grubość około 0,5 cm.
Foremkami wycinać pierniczki. Układać na blaszce wyłożonej pergaminem w niewielkich odstępach. Piec w nagrzanym piekarniku 170ºC przez 15 - 20 minut. Piernikczki mocno rosną. Jeszcze ciepłe udekorować lukrem lub czekoladą.
Pierniczki długo zachowują świeżość, wystarczy je tylko schować do tekturowego pudełka i zostawić w chłodnym miejscu.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz