
SKŁADNIKI:
- 30g drożdży
- 1 szkl letniego mleka
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 100g cukru
- cukier wanilinowy
- 100g rozpuszczonego masła
- ok 500g mąki
- 1 roztrzepane jako do posmarowania
- kilka rodzynek
Drożdże w miseczce rozetrzeć z łyżką cukru i trzema łyżkami mleka. Zostawiać na 5 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Do średniej miski wsypać połowę przesianej mąki, cukier, jajka i mleko. Wlać drożdże i wyrabiać ręcznie ciasto, powoli dosypując pozostałą mąkę.

dać rozwałkować), ale nie może być zbyt tępe.
Przykryć czystą ściereczką i zostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (ok 30 min, gdy ma ciepło i
drożdże są świeże). Wyrośnięte ciasto podzielić na kawałki wielkości dużego jajka.Rozwałkować na owalne placki grubości 1cm. Naciąć u góry do 1/3 długości i zawinąć do dołu na kształt uszka. Z niewielkiego kawałka ciasta robimy wałeczek, zwijamy jak ślimaczka i przyklejamy roztrzepanym jajkiem (to będzie nasz ryjek) ułożyć rodzynki w miejsce oczek.

Ułożyć na blaszce wysypanej mąką. Każdą posmarować roztrzepanym jajkiem i zostawić na ok.15 minut do ponownego wyrośnięcia. Piec w nagrzanym piekarniku 190' na złoty kolor. Upieczone zostawić na kratce do przestygnięcia.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz