sobota, 28 grudnia 2013

Czekoladowy przekładaniec "Karpaty"



Przepyszne i bardzo oryginalne ciasto. Przepis dostałam od koleżanki. Jest on bardzo popularny w Rumuni. Mimo 10 placków, robi się go dość szybko. Dodatkową zaletą jest też bardzo duża ilość porcji, jaką otrzymujemy po krojeniu. Polecam smakoszom czekolady.

SKŁADNIKI:(ok.100 porcji)(czas przygotowania: 2 godziny + oczekiwanie)
Potrzebujemy dwie blaszki 25x35cm 
  • 250ml oleju
  • 250ml mleka
  • 400g cukru
  • 3 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • Ok 1kg mąki (tyle, aby otrzymać elastyczne ciasto, dające się rozwałkować na cienkie placki)
POLEWA:
  • 300g ciemnej czekolady + 200ml śmietany 35%(rozpuścić i posmarować gotowe karpaty)
  • 100g białej czekolady (rozpuścić i polać zygzakiem ciemną polewę )
  • Wiórki kokosowe do posypania całości.
WYKONANIE: 
Do dużej miski wlać wszystkie składniki ciekłe, wymieszać. Dodać cukier, sól, proszek do pieczenia  i większą część mąki. Wyrobić ciasto dodając pozostałą mąkę (ciasto musi być elastyczne, gdyby była konieczność dosypać mąki) .
Zostawić na 30 minut w chłodnym miejscu. Przygotować dwie, takie same blaszki. Ciasto pieczemy na odwróconej blaszce, dlatego należy dobrze umyć spód i położyć pergamin. Ciasto dzielimy na 9-10 placków.   Rozwałkować cienko pierwszy placek i włożyć do gorącego piekarnika. Piec w 180'C przez 4-5 minuty do uzyskania koloru słomkowego. Gdy pierwszy jest w piekarniku, przygotować kolejny i tak do wyczerpania wszystkich placków. 
Placki ułożyć jeden na drugim, uważając aby nie połamać.

CZEKOLADA DO PRZEŁOŻENIA PLACKÓW:
  • 300g czekolady gorzkiej lub mlecznej
  • 600ml śmietany 35%
  • Aromat arakowy
Czekoladę rozpuszczamy w gorącej śmietanie, należy ją przestudzić i rozprowadzić na każdym placku. Na ostatni położyć pergamin, równomiernie obciążyć blaszkę (4-5 kg cukru). Pozostawić do dokładnego sklejenia się placków z czekoladą (kilka godzin, najlepiej na całą noc).
Następnego dnia przygotować polewę i białą czekoladę.
Cały placek przeciąć w poprzek na 4 takie same ,,batony" . Następnie każdy kroimy po przekątnej na 2 takie same trójkąty (patrz zdjęcie). 
Smarujemy prosty bok polewą i sklejamy. 

Tak powstają nasze ,,Karpaty" (4)
Obciąć końce i posmarować polewą czekoladową. Następnie polewamy zygzakiem rozpuszczoną białą czekoladą i posypujemy wiórkami kokosowymi. 
Pozostawić do zastygnięcia. Kroić w cienkie trójkąty. 
Smacznego!
Serdecznie zapraszam do polubienia mnie na facebooku

3 komentarze:

  1. nigdy nie widziałam niczego podobnego, bardzo mi się podoba

    OdpowiedzUsuń
  2. Cieszy mnie ,że się podoba! Teraz czas na pieczenie i degustację. Zapraszam również na facebook EsmeraldaZeSmakiem. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń