Przepyszne i bardzo oryginalne ciasto. Przepis dostałam od koleżanki. Jest on bardzo popularny w Rumuni. Mimo 10 placków, robi się go dość szybko. Dodatkową zaletą jest też bardzo duża ilość porcji, jaką otrzymujemy po krojeniu. Polecam smakoszom czekolady.
SKŁADNIKI:(ok.100 porcji)(czas przygotowania: 2 godziny + oczekiwanie)
Potrzebujemy dwie blaszki 25x35cm
- 250ml oleju
- 250ml mleka
- 400g cukru
- 3 jajka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 opakowania cukru waniliowego
- Ok 1kg mąki (tyle, aby otrzymać elastyczne ciasto, dające się rozwałkować na cienkie placki)
- 300g ciemnej czekolady + 200ml śmietany 35%(rozpuścić i posmarować gotowe karpaty)
- 100g białej czekolady (rozpuścić i polać zygzakiem ciemną polewę )
- Wiórki kokosowe do posypania całości.
Do dużej miski wlać wszystkie składniki ciekłe, wymieszać. Dodać cukier, sól, proszek do pieczenia i większą część mąki. Wyrobić ciasto dodając pozostałą mąkę (ciasto musi być elastyczne, gdyby była konieczność dosypać mąki) .
Zostawić na 30 minut w chłodnym miejscu. Przygotować dwie, takie same blaszki. Ciasto pieczemy na odwróconej blaszce, dlatego należy dobrze umyć spód i położyć pergamin. Ciasto dzielimy na 9-10 placków. Rozwałkować cienko pierwszy placek i włożyć do gorącego piekarnika. Piec w 180'C przez 4-5 minuty do uzyskania koloru słomkowego. Gdy pierwszy jest w piekarniku, przygotować kolejny i tak do wyczerpania wszystkich placków.
Placki ułożyć jeden na drugim, uważając aby nie połamać.
CZEKOLADA DO PRZEŁOŻENIA PLACKÓW:
- 300g czekolady gorzkiej lub mlecznej
- 600ml śmietany 35%
- Aromat arakowy
Następnego dnia przygotować polewę i białą czekoladę.
Cały placek przeciąć w poprzek na 4 takie same ,,batony" . Następnie każdy kroimy po przekątnej na 2 takie same trójkąty (patrz zdjęcie).
Smarujemy prosty bok polewą i sklejamy.
Tak powstają nasze ,,Karpaty" (4)
Obciąć końce i posmarować polewą czekoladową. Następnie polewamy zygzakiem rozpuszczoną białą czekoladą i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Pozostawić do zastygnięcia. Kroić w cienkie trójkąty.
Smacznego!
Serdecznie zapraszam do polubienia mnie na facebooku
ale cudowne ciasto...
OdpowiedzUsuńnigdy nie widziałam niczego podobnego, bardzo mi się podoba
OdpowiedzUsuńCieszy mnie ,że się podoba! Teraz czas na pieczenie i degustację. Zapraszam również na facebook EsmeraldaZeSmakiem. Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuń