sobota, 21 grudnia 2013

Paszteciki












Przepis na przepyszne paszteciki:

(ok. 50-60 sztuk)


Farsz:
  • 300g ugotowanej kiszonej kapusty
  • 250g pieczarek
  • 1 mała cebula
  • 2 gotowane jajka
  • 1 jajko surowe
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki oliwy
  • Sól, pieprz do smaku
Pieczarki oczyścić. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. Dodać pokrojone pieczarki i chwilę podsmażyć. Do momentu puszczenia pierwszego soku. W blenderze rozdrobnić ugotowaną kapustę, pieczarki, jajka ugotowane na twardo. Dodać surowe jajko, bułkę i przyprawy. Wymieszać i nadziewać paszteciki.

Ciasto:
  • 1 margaryna
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka soli 
  • 50g świeżych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 200ml śmietany 35%
  • Ok. 500-600g mąki
  • Surowe jajko i mak do dekoracji
Wykonanie:
W miseczce drożdże rozetrzeć z cukrem i śmietaną. 
Pozostawić do wyrośnięcia (rośnie bardzo szybko). Margarynę usiekać z jajkami, solą i mąką. Zrobić kopczyk, w środek wlać drożdże i zagnieść ciasto. Nie czekając aż urośnie, dzielimy na 4 części. Każdą rozwałkować w długi, cienki prostokątny pasek. Układamy farsz przy jednym brzegu i zawijamy (tylko raz). Dzielimy na paszteciki, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy makiem.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180'C na złoty kolor. Smacznego!

1 komentarz:

  1. Mniam ... piękne takie uwielbiam
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie na świąteczne przysmaki

    OdpowiedzUsuń