Przepis na przepyszne paszteciki:
(ok. 50-60 sztuk)
Farsz:
- 300g ugotowanej kiszonej kapusty
- 250g pieczarek
- 1 mała cebula
- 2 gotowane jajka
- 1 jajko surowe
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki oliwy
- Sól, pieprz do smaku
Ciasto:
W miseczce drożdże rozetrzeć z cukrem i śmietaną.
- 1 margaryna
- 2 jajka
- 1 łyżeczka soli
- 50g świeżych drożdży
- 2 łyżki cukru
- 200ml śmietany 35%
- Ok. 500-600g mąki
- Surowe jajko i mak do dekoracji
W miseczce drożdże rozetrzeć z cukrem i śmietaną.
Pozostawić do wyrośnięcia (rośnie bardzo szybko). Margarynę usiekać z jajkami, solą i mąką. Zrobić kopczyk, w środek wlać drożdże i zagnieść ciasto. Nie czekając aż urośnie, dzielimy na 4 części. Każdą rozwałkować w długi, cienki prostokątny pasek. Układamy farsz przy jednym brzegu i zawijamy (tylko raz). Dzielimy na paszteciki, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy makiem.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180'C na złoty kolor. Smacznego!
Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180'C na złoty kolor. Smacznego!
Mniam ... piękne takie uwielbiam
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie na świąteczne przysmaki