sobota, 22 marca 2014

Pulpeciki wieprzowe w sosie szpinakowym

Mam nadzieję, że kolor zielony nikogo nie zrazi, a wręcz zachęci do zrobienia.
Są naprawdę bardzo smaczne. Chyba jedne z lepszych jakie jadłam. Polecam :)

SKŁADNIKI: (4 os.)

  • 350g-400g mięsa mielonego wp.
  • 1 jajko
  • 1/2 średniej cebuli
  • 1/2 małej bułki lub 2 kromki chleba tostowego
  • 5-6 łyżek mleka
  • jedna łyżeczka soli, pieprz, bazylia, gałka muszkatołowa do smaku
Dodatkowo 3 łyżki mąki do obtoczenia, olej do smażenia (ok. 0,5 szklanki)

SOS SZPINAKOWY:

  • 2 szklanki wody
  • 1 kostka rosołowa
  • 100g świeżego szpinaku
  • 2 łyżki mąki
  • 2 duże ząbki czosnku
  • łyżka śmietany
  • kilka kropli soku z cytryny
  • Sól, pieprz, gałka muszkatołowa, cayena lub chile, oregano, rozmaryn, koperek do smaku
Wykonanie:
Czosnek obrać, pokroić w plasterki i usmażyć na złoty kolor w oleju. Zachować.
Bułkę namoczyć w mleku, dodać jajko, drobno posiekaną cebulę i pozostałe składniki. Wymieszać i doprawić przyprawami. Z mięsa lepić kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtoczyć w mące, podsmażyć na oleju, na którym smażony był czosnek. Umyty szpinak rozdrobnić w blenderze z dodatkiem kilku łyżek wody. Zachować. Do rondelka wlać wodę, dodać kostkę rosołową, zagotować.
Do gotującego rosołu wrzucić usmażone pulpeciki. Gotować na małym ogniu kilka minut.
Do koktajlu szpinakowego dodać śmietanę i mąkę. Za pomocą trzepaczki dokładnie wymieszać, wlać do pulpecików i jeszcze chwilę pogotować.
Doprawić do smaku przeprawami. Posypać smażonym czosnkiem. Można polać śmietaną lub jogurtem.
Podawać z ziemniakami, ryżem lub kaszą.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz