Są naprawdę bardzo smaczne. Chyba jedne z lepszych jakie jadłam. Polecam :)
SKŁADNIKI: (4 os.)
- 350g-400g mięsa mielonego wp.
- 1 jajko
- 1/2 średniej cebuli
- 1/2 małej bułki lub 2 kromki chleba tostowego
- 5-6 łyżek mleka
- jedna łyżeczka soli, pieprz, bazylia, gałka muszkatołowa do smaku
SOS SZPINAKOWY:
- 2 szklanki wody
- 1 kostka rosołowa
- 100g świeżego szpinaku
- 2 łyżki mąki
- 2 duże ząbki czosnku
- łyżka śmietany
- kilka kropli soku z cytryny
- Sól, pieprz, gałka muszkatołowa, cayena lub chile, oregano, rozmaryn, koperek do smaku
Czosnek obrać, pokroić w plasterki i usmażyć na złoty kolor w oleju. Zachować.
Bułkę namoczyć w mleku, dodać jajko, drobno posiekaną cebulę i pozostałe składniki. Wymieszać i doprawić przyprawami. Z mięsa lepić kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtoczyć w mące, podsmażyć na oleju, na którym smażony był czosnek. Umyty szpinak rozdrobnić w blenderze z dodatkiem kilku łyżek wody. Zachować. Do rondelka wlać wodę, dodać kostkę rosołową, zagotować.
Do gotującego rosołu wrzucić usmażone pulpeciki. Gotować na małym ogniu kilka minut.
Do koktajlu szpinakowego dodać śmietanę i mąkę. Za pomocą trzepaczki dokładnie wymieszać, wlać do pulpecików i jeszcze chwilę pogotować.
Doprawić do smaku przeprawami. Posypać smażonym czosnkiem. Można polać śmietaną lub jogurtem.
Podawać z ziemniakami, ryżem lub kaszą.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz