piątek, 14 marca 2014

Pieczone róże karnawałowe

Róże karnawałowe z ciasta francusko-drożdżowego. Doskonałe do kawy czy herbaty.

SKŁADNIKI: (ok.50 sztuk) (czas przygotowania: 1,5 godz)

  • 4-5 szkl.mąki
  • 125g zimnego masła
  • 2 jajka
  • 1 szkl śmietany
  • 25g świeżych drożdży
  • 100g cukru
  • Szczypta soli
  • Starta skórka z jednej pomarańczy
Dodatkowo dżem wiśniowy lub z pigwy, cukier puder do posypania.

WYKONANIE:
Wszystkie składniki powinny być temperatury pokojowej z wyjątkiem masła. Do śmietany pokruszyć drożdże, wsypać cukier i dokładnie zamieszać. Odstawić na 15 minut, aż lekko urosną.
Do miski posiekać mąkę, masło zetrzeć na tartce o dużych oczkach dodać jajka, sól i skórkę z pomarańczy. Zrobić kopczyk, wlać rozczyn drożdżowy i szybko wyrabiać ciasto (powinno być miękkie i elastyczne, w razie konieczności dosypać trochę mąki).
Nie czekając aż urośnie, ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować na grubość 2 mm.
Wycinać szklanką placuszki, tak jak na pierogi. Na każdy nałożyć trochę dżemu, zlepić jak pięcioramienną sakiewkę. Nożyczkami naciąć każde ramię (od góry 2-3 milimetry) i lekko przechylić, aby zwisało.
Układać na posypanej mąką blaszce. Zostawić na 10 minut aby lekko urosły.
Piec w nagrzanym piekarniku w 180'C na złoty kolor ok. 18 minut.
Upieczone posypać cukrem pudrem.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz