piątek, 14 marca 2014

Drożdżowe serca z kakaem

Drożdżowe serca z cola-cao
Palmeras de cola-cao


PRZEPIS:(12 sztuk)
  • 25g świeżych drożdży
  • 150ml ciepłego mleka
  • 100g cukru
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 150ml oleju
  • ok. 450g-500g mąki
  • strata skórka z jednej pomarańczy lub aromat pomarańczowy
Dodatkowo :
  • 12 łyżeczek cola-cao lub kakao
  • 12 łyżeczek cukru
  • 50g rozpuszczonego masła
Jeśli nie lubicie cola-cao możemy posypać tylko cukrem.
Do miski wlać mleko, wsypać pokruszone drożdże, cukier i 100g mąki. Wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia rozczynu. Następnie dodać pozostałe składniki (żółtka, jajko, skórkę i pozostałą mąkę),  wyrobić ciasto (10 minut), przykryć czystą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 część. Każdą rozwałkować na cienki placek, posmarować roztopionym masłem i posypać jedną łyżeczką kakao i jedną łyżeczką cukru. Zwinąć, złożyć na kształt podkowy, lekko spłaszczyć i naciąć za pomocą radełka 2/3. Rozsunąć, uformować serce. Układać na posypanej mąką blaszce w sporych odstępach. Piec w nagrzanym piekarniku w 180'C przez ok. 25 minut.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz