Palmeras de cola-cao
PRZEPIS:(12 sztuk)
- 25g świeżych drożdży
- 150ml ciepłego mleka
- 100g cukru
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 150ml oleju
- ok. 450g-500g mąki
- strata skórka z jednej pomarańczy lub aromat pomarańczowy
Jeśli nie lubicie cola-cao możemy posypać tylko cukrem.
Do miski wlać mleko, wsypać pokruszone drożdże, cukier i 100g mąki. Wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia rozczynu. Następnie dodać pozostałe składniki (żółtka, jajko, skórkę i pozostałą mąkę), wyrobić ciasto (10 minut), przykryć czystą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 część. Każdą rozwałkować na cienki placek, posmarować roztopionym masłem i posypać jedną łyżeczką kakao i jedną łyżeczką cukru. Zwinąć, złożyć na kształt podkowy, lekko spłaszczyć i naciąć za pomocą radełka 2/3. Rozsunąć, uformować serce. Układać na posypanej mąką blaszce w sporych odstępach. Piec w nagrzanym piekarniku w 180'C przez ok. 25 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz