Tarta blanca de vainilla y crema de queso.
Biały tort z fondant o smaku waniliowym z kremem maślano-serowym.
Tort jest pyszny!
SKŁADNIKI: (tortownica 26 cm; czas wykonania 4 godziny (nie wliczony czas oczekiwania))
BISZKOPTY:
- 8 jajek
- 400 g cukru
- szczypta soli
- 250 g jogurtu
- 250 ml oleju
- 350 g mąki
- 2 płaskie łyżeczki sody
- 2 płaskie łyżeczki kwasku cytrynowego
- 2 opakowania cukru waniliowego
- jedna laska wanilii
Masło i ser o temperaturze pokojowej, aby nam się nie rozwarstwił krem w czasie miksowania.
- 300 g masła
- 300 g serka typu philadelphia czy wiejski
- 150 g cukru pudru
- aromat waniliowy
Dodatkowo do dekoracji:
- 600 g masy cukrowej (fondant) oraz srebrne cukrowe kuleczki
- 1 łyżeczka miodu do przyklejenia kwiatków
- Cukier puder do podsypywania masy cukrowej
Przygotować dwie tortownice o średnicy 26cm. Jeśli nie mamy dwóch, należy
zrobić dwa razy biszkopt z połowy składników każdy.
Do dużej miski wbić jajka, wsypać cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli. Miksujemy na puszysty kogel-mogel. Dodać olej i jogurt, krótko zmiksować. Laskę waniliową przeciąć na pół i nożem wyskrobać nasionka, dodać do ciasta. Wsypać sodę z kwaskiem oraz przesianą mąkę. Dokładnie wymieszać. Rozlać do dwóch tortownic (dno tortownicy wyłożyć pergaminowym krążkiem, a boki posypać mąką). Piec w nagrzanym piekarniku w 180'C przez 35-40 minut.
Upieczony biszkopt położyć na metalowej kratce wierzchnią stroną do dołu. Zostawić do całkowitego ostygnięcia. Zimny przekroić na dwa takiej samej grubości placki.
Przygotować poncz tj: Do rondelka wlać obydwa soki z cytrusów. Wlać wodę, wsypać cukier i zagotować na małym ogniu do momentu rozpuszczenia się cukru (nie mieszamy). Gotowy przestudzić, wlać wódkę. Nasączyć lekko każdy biszkopt tylko z jednej strony.
UWAGA!!!Nie moczymy brzegów !
Masa cukrowa nie lubi wilgoci!
W czasie leżakowania biszkoptów przygotować krem:
Masło miksujemy z cukrem pudrem na biały krem. Do białego kremu dodajemy po łyżce sera i dalej miksujemy, aż do jego wyczerpania. Na sam koniec wlać aromat i wymieszać.
Krem podzielić na 5 części.
Przełożyć biszkopty. Posmarować wierzch i dokładnie boki. Wygładzić i wstawić do lodówki do schłodzenia.
Masę cukrową (fondant) wyrobić jak plastelinę do uzyskania elastyczności.
Zmierzyć wysokości tortu, pomnożyć przez 2 i dodać średnicę naszej tortownicy (ja miałam 35 cm).
Fondant rozwałkować dość cienko na okrągły placek podsypując w razie konieczności pudrem (okrąg powinien być kilka centymetrów większy niż nasz wynik (ja 40cm)).
Rozwałkowanym fondantem przykryć zimny tort. Wygładzić i ponaciągać. Obciąć niepotrzebny fondant i jeszcze raz zagnieść ; wykorzystać do dekoracji. Żeby nam zbyt szybko nie wysychał przykryć folią.Wałkować małe placki. Foremką wycinać kwiatki i przyklejać za pomocą miodu.
Środki posmarować miodem za pomocą końca patyczka, powkładać kulki i docisnąć aby się przykleiły.
Trochę tego jest, ale dłużej mi się zeszło z dekoracją niż resztą. Kto ma cierpliwość, na pewno osiągnie piękny wynik.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz