piątek, 7 marca 2014

Biały tort z fondant o smaku waniliowym z kremem maślano-serowym























Tarta blanca de vainilla y crema de queso. 
Biały tort z fondant o smaku waniliowym z kremem maślano-serowym. 


Tort jest pyszny!

SKŁADNIKI: (tortownica 26 cm; czas wykonania 4 godziny (nie wliczony czas oczekiwania))


BISZKOPTY:
  • 8 jajek
  • 400 g cukru
  • szczypta soli
  • 250 g jogurtu
  • 250 ml oleju
  • 350 g mąki
  • 2 płaskie łyżeczki sody
  • 2 płaskie łyżeczki kwasku cytrynowego
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • jedna laska wanilii 
KREM SEROWY:
Masło i ser o temperaturze pokojowej, aby nam się nie rozwarstwił krem w czasie miksowania.

  • 300 g masła
  • 300 g serka typu philadelphia czy wiejski
  • 150 g cukru pudru
  • aromat waniliowy
PONCZ:
  • sok z jednej cytryny
  • sok z jednej pomarańczy
  • 1/2 szklanki wody
  • 100 g cukru
  • kieliszek wódki
Dodatkowo do dekoracji: 

  • 600 g masy cukrowej (fondant) oraz srebrne cukrowe kuleczki
  • 1 łyżeczka miodu do przyklejenia kwiatków
  • Cukier puder do podsypywania masy cukrowej
WYKONANIE:
Przygotować dwie tortownice o średnicy 26cm. Jeśli nie mamy dwóch, należy
zrobić dwa razy biszkopt z połowy składników każdy.

Do dużej miski wbić jajka, wsypać cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli. Miksujemy na puszysty kogel-mogel. Dodać olej i jogurt, krótko zmiksować. Laskę waniliową przeciąć na pół i nożem wyskrobać nasionka, dodać do ciasta. Wsypać sodę z kwaskiem oraz przesianą mąkę. Dokładnie wymieszać. Rozlać do dwóch tortownic (dno tortownicy wyłożyć pergaminowym krążkiem, a boki posypać mąką). Piec w nagrzanym piekarniku w 180'C przez 35-40 minut.
Upieczony biszkopt położyć na metalowej kratce wierzchnią stroną do dołu. Zostawić do całkowitego ostygnięcia. Zimny przekroić na dwa takiej samej grubości placki.

Przygotować poncz tj: Do rondelka wlać obydwa soki z cytrusów. Wlać wodę, wsypać cukier i zagotować na małym ogniu do momentu rozpuszczenia się cukru (nie mieszamy). Gotowy przestudzić, wlać wódkę. Nasączyć lekko każdy biszkopt tylko z jednej strony.
UWAGA!!!Nie moczymy brzegów !
Masa cukrowa nie lubi wilgoci!


W czasie leżakowania biszkoptów przygotować krem:
Masło miksujemy z cukrem pudrem na biały krem. Do białego kremu dodajemy po łyżce sera i dalej miksujemy, aż do jego wyczerpania. Na sam koniec wlać aromat i wymieszać.
Krem podzielić na 5 części.
Przełożyć biszkopty. Posmarować wierzch i dokładnie boki. Wygładzić i wstawić do lodówki do schłodzenia.

Masę cukrową (fondant) wyrobić jak plastelinę do uzyskania elastyczności.
Zmierzyć wysokości tortu, pomnożyć przez 2 i dodać średnicę naszej tortownicy (ja miałam 35 cm).
Fondant rozwałkować dość cienko na okrągły placek podsypując w razie konieczności pudrem (okrąg powinien być kilka centymetrów większy niż nasz wynik (ja 40cm)).
Rozwałkowanym fondantem przykryć zimny tort. Wygładzić i ponaciągać. Obciąć niepotrzebny fondant i jeszcze raz zagnieść ; wykorzystać do dekoracji. Żeby nam zbyt szybko nie wysychał przykryć folią.Wałkować małe placki. Foremką wycinać kwiatki i przyklejać za pomocą miodu.
Środki posmarować miodem za pomocą końca patyczka, powkładać kulki i docisnąć aby się przykleiły.
Trochę tego jest, ale dłużej mi się zeszło z dekoracją niż resztą. Kto ma cierpliwość, na pewno osiągnie piękny wynik.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz