Kolejny przepis na pyszne muffinki, tym razem z marchwią, serkiem wiejskim oraz kremem maślano-serowym. Do dekoracji też użyjemy marchewek,ale z masy cukrowej. W ich wykonaniu chętnie pomogą nam pociechy.
Magdalenki są bardzo delikatne, lekko wilgotne, a krem maślano-serowy świetnie udoskonala ich smak.
Przepis na magdalenki mojego autorstwa.
SKŁADNIKI:( 22 sztuk średnich muffinek)(czas przygotowania: 60 minut)
- 4 jajka
- 200g cukru
- 125ml oleju
- 250g serka wiejskiego lub sera typu philadelphia
- szczypta soli
- 2 opakowania cukru waniliowego(małe)
- 1 łyżeczka sody
- 1 płaska łyżeczka kwasku cytrynowego
- 300g mąki
- 300g startej marchwi
Ok. 100g białej masy cukrowej (fondant)
Barwnik spożywczy koloru pomarańczowego i zielonego.
Biały fondant podzielić na dwie części, każdą zabarwić odpowiednim kolorem. Wyrabiać do uzyskania elastyczności jak plastelinę. Lepić marchewki oraz zieloną natkę. Ułożyć na kremie maślano-serowym.
KREM MAŚLANO-SEROWY
(wszystko o tej samej temperaturze)
- 125g miękkiego masła
- 150g cukru pudru
- 200g serka philadelphia( do smarowania pieczywa)
- aromat waniliowy
Przed dekoracją schłodzić (minimum 30 minut) w lodówce. Czasami, jeśli dodajmy ser zbyt szybko lub o dużej różnicy w temperaturze może się zważyć. Krem uratujemy, jeśli ustawimy miskę kilka sekund nad gorącą parą i szybko zmiksujemy, gładki krem schłodzić.
MUFFINKI:
Marchew obrać i zetrzeć na tartce o grubych oczkach. Zachować.
Jajka miksujemy z cukrem, cukrem waniliowym i solą na kogel-mogel.
Dodać olej i serek wiejski, wymieszać. Następnie dodać przesianą mąkę i sodę z kwaskiem cytrynowym. Wymieszać. Wsypać startą marchew i jeszcze raz delikatnie połączyć wszystkie składniki.
Łyżką ponakładać ciasto w papiloty lub foremki do 2/3 wysokości.
Piec w nagrzanym piekarniku w 180'C przez ok.25 minut. Dla pewność sprawdzić drewnianym patyczkiem środki (musi być suchy po wyjęciu, w razie konieczności dopiec)
Upieczone pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Zimne smarujemy kremem i dekorujemy cukrowymi mini marchewkami.
Smacznego!
Łyżką ponakładać ciasto w papiloty lub foremki do 2/3 wysokości.
Piec w nagrzanym piekarniku w 180'C przez ok.25 minut. Dla pewność sprawdzić drewnianym patyczkiem środki (musi być suchy po wyjęciu, w razie konieczności dopiec)
Upieczone pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Zimne smarujemy kremem i dekorujemy cukrowymi mini marchewkami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz