piątek, 7 marca 2014

Muffinki z marchwią, serkiem wiejskim i kremem maślano - serowym



































Kolejny przepis na pyszne muffinki, tym razem z marchwią, serkiem wiejskim oraz kremem maślano-serowym. Do dekoracji też użyjemy marchewek,ale z masy cukrowej. W ich wykonaniu chętnie pomogą nam pociechy. 
Magdalenki są bardzo delikatne, lekko wilgotne, a krem maślano-serowy świetnie udoskonala ich smak. 
Przepis na magdalenki mojego autorstwa.

SKŁADNIKI:( 22 sztuk średnich muffinek)(czas przygotowania: 60 minut)

  • 4 jajka
  • 200g cukru
  • 125ml oleju
  • 250g serka wiejskiego lub sera typu philadelphia
  • szczypta soli
  • 2 opakowania cukru waniliowego(małe)
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 płaska łyżeczka kwasku cytrynowego
  • 300g mąki
  • 300g startej marchwi
DO DEKORACJI:
Ok. 100g białej masy cukrowej (fondant)
Barwnik spożywczy koloru pomarańczowego i zielonego.

Biały fondant podzielić na dwie części, każdą zabarwić odpowiednim kolorem. Wyrabiać do uzyskania elastyczności jak plastelinę. Lepić marchewki oraz zieloną natkę. Ułożyć na kremie maślano-serowym.

KREM MAŚLANO-SEROWY
(wszystko o tej samej temperaturze)

  • 125g miękkiego masła
  • 150g cukru pudru
  • 200g serka philadelphia( do smarowania pieczywa)
  • aromat waniliowy
Masło ucieramy z cukrem pudrem na biały, puszysty kremem. Do utartego masła dodajemy po łyżce sera i dalej ucieramy aż do jego wyczerpania. Na sam koniec dodać kilka kropli aromatu. 
Przed dekoracją schłodzić (minimum 30 minut) w lodówce. Czasami, jeśli dodajmy ser zbyt szybko lub o dużej różnicy w temperaturze może się zważyć. Krem uratujemy, jeśli ustawimy miskę kilka sekund nad gorącą parą i szybko zmiksujemy, gładki krem schłodzić.
MUFFINKI:
Marchew obrać i zetrzeć na tartce o grubych oczkach. Zachować.


Jajka miksujemy z cukrem, cukrem waniliowym i solą na kogel-mogel. 
Dodać olej i serek wiejski, wymieszać. Następnie dodać przesianą mąkę i sodę z kwaskiem cytrynowym. Wymieszać. Wsypać startą marchew i jeszcze raz delikatnie połączyć wszystkie składniki.
Łyżką ponakładać ciasto w papiloty lub foremki do 2/3 wysokości. 
Piec w nagrzanym piekarniku w 180'C przez ok.25 minut. Dla pewność sprawdzić drewnianym patyczkiem środki (musi być suchy po wyjęciu, w razie konieczności dopiec)
Upieczone pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Zimne smarujemy kremem i dekorujemy cukrowymi mini marchewkami.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz