Piekło się go z mąki żytniej pełnoziarnistej, wody, soli. Z czasem zaczęto dodawać zakwas lub drożdże. Jest wiele wersji pieczywa chrupkiego.
Oto i moja wersja szwedzkiego chleba. Jest pyszny, chrupki i myślę, że nie doczeka się spiżarni. Do przepisu dodałam 50 ml mleka, 1 łyżkę cukru, ziarna lnu oraz zwiększyłam trochę ilość sezamu i kminku, bo bardzo lubię.
Przepis z bloga,,TARZYNKOWO'' z lekką nutą Esmeraldy
Ps. Chlebek jest przepyszny nawet suchy! Polecam, jeśli lubicie takie pieczywo będziecie zachwyceni!
Knäckebröd - szwedzki chleb chrupki.
SKŁADNIKI: 16 sztuk (średnica 20 cm)
czas przygotowania i pieczenia - 2,5 godziny
- 25 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka soli
- 50 ml letniego mleka
- 1 łyżka cukru
- 500 ml letniej wody
- 600 g grubo mielonej mąki żytniej razowej
- 400 g mąki pszennej
- 3 łyżki lnu
- 1 łyżka kminku
- 2 łyżki sezamu naturalnego
- mąka pszenna do podsypywania
- 1 łyżka oleju


Piec ok. 10 minut, aż stanie się chrupkie i twarde. W połowie pieczenia można przewrócić na drugą stronę. Uważać, żeby się nie spaliło. Wycięte środki też się piecze.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz