niedziela, 16 lutego 2014

Szwedzki chrupki chleb z ziarnami

Kiedyś był pożywieniem biedaków. Dodawali do niego zmielonej kory drzew.
Piekło się go z mąki żytniej pełnoziarnistej, wody, soli. Z czasem zaczęto dodawać zakwas lub drożdże. Jest wiele wersji pieczywa chrupkiego. 
Oto i moja wersja szwedzkiego chleba. Jest pyszny, chrupki i myślę, że nie doczeka się spiżarni. Do przepisu dodałam 50 ml mleka, 1 łyżkę cukru, ziarna lnu oraz zwiększyłam trochę ilość sezamu i kminku, bo bardzo lubię.
Przepis z bloga,,TARZYNKOWO'' z lekką nutą Esmeraldy 
Ps. Chlebek jest przepyszny nawet suchy! Polecam, jeśli lubicie takie pieczywo będziecie zachwyceni!

Knäckebröd - szwedzki chleb chrupki.

SKŁADNIKI: 16 sztuk (średnica 20 cm)
czas przygotowania i pieczenia - 2,5 godziny

  • 25 g świeżych drożdży 
  • 1 łyżeczka  miodu 
  • 1 łyżka soli
  • 50 ml letniego mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 500 ml letniej wody
  • 600 g grubo mielonej mąki żytniej razowej 
  • 400 g mąki pszennej
  • 3 łyżki lnu
  • 1 łyżka kminku
  • 2 łyżki  sezamu naturalnego
  • mąka pszenna do podsypywania 
  • 1 łyżka oleju
WYKONANIE:
W misce rozmieszać drożdże z miodem, cukrem, 50 ml letniego mleka i 2 łyżki mąki. Odstawić na 10-15 minut, aż zaczną rosnąć. Dodać resztę wody, mąkę żytnią i prawie całą pszenną, sól, kminek ,sezam, len. Zagnieść ciasto ręcznie lub w maszynie - nie trzeba długo wyrabiać. Uformować kulę, włożyć do miski posmarowanej olejem, przykryć folią lub posmarować olejem i zostawić do wyrośnięcia na ok. godzinę, aż podwoi swoją objętość. 
Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Wyłożyć ciasto na stolnicę wysypaną mąką. Podzielić na 16 części. Z każdej uformować kulkę. Podsypując mąką bardzo cienko (na grubość ziaren) rozwałkowywać, tworząc koło. Małą okrągłą foremką lub małym kieliszkiem wyciąć w środku dziurkę. Układać na blaszce po dwa.
Piec ok. 10 minut, aż stanie się chrupkie i twarde. W połowie pieczenia można przewrócić na drugą stronę. Uważać, żeby się nie spaliło.  Wycięte środki też się piecze. 
Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz