Piekło się go z mąki żytniej pełnoziarnistej, wody, soli. Z czasem zaczęto dodawać zakwas lub drożdże. Jest wiele wersji pieczywa chrupkiego.
Oto i moja wersja szwedzkiego chleba. Jest pyszny, chrupki i myślę, że nie doczeka się spiżarni. Do przepisu dodałam 50 ml mleka, 1 łyżkę cukru, ziarna lnu oraz zwiększyłam trochę ilość sezamu i kminku, bo bardzo lubię.
Przepis z bloga,,TARZYNKOWO'' z lekką nutą Esmeraldy
Ps. Chlebek jest przepyszny nawet suchy! Polecam, jeśli lubicie takie pieczywo będziecie zachwyceni!
Knäckebröd - szwedzki chleb chrupki.
SKŁADNIKI: 16 sztuk (średnica 20 cm)
czas przygotowania i pieczenia - 2,5 godziny
- 25 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka soli
- 50 ml letniego mleka
- 1 łyżka cukru
- 500 ml letniej wody
- 600 g grubo mielonej mąki żytniej razowej
- 400 g mąki pszennej
- 3 łyżki lnu
- 1 łyżka kminku
- 2 łyżki sezamu naturalnego
- mąka pszenna do podsypywania
- 1 łyżka oleju
W misce rozmieszać drożdże z miodem, cukrem, 50 ml letniego mleka i 2 łyżki mąki. Odstawić na 10-15 minut, aż zaczną rosnąć. Dodać resztę wody, mąkę żytnią i prawie całą pszenną, sól, kminek ,sezam, len. Zagnieść ciasto ręcznie lub w maszynie - nie trzeba długo wyrabiać. Uformować kulę, włożyć do miski posmarowanej olejem, przykryć folią lub posmarować olejem i zostawić do wyrośnięcia na ok. godzinę, aż podwoi swoją objętość.
Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Wyłożyć ciasto na stolnicę wysypaną mąką. Podzielić na 16 części. Z każdej uformować kulkę. Podsypując mąką bardzo cienko (na grubość ziaren) rozwałkowywać, tworząc koło. Małą okrągłą foremką lub małym kieliszkiem wyciąć w środku dziurkę. Układać na blaszce po dwa.
Piec ok. 10 minut, aż stanie się chrupkie i twarde. W połowie pieczenia można przewrócić na drugą stronę. Uważać, żeby się nie spaliło. Wycięte środki też się piecze.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz