niedziela, 9 lutego 2014

3-bit - ciasto bez pieczenia

Przepis na puszyste i delikatne ciasto bez pieczenia. Jeśli lubicie desery bardzo słodkie to ten będzie właśnie taki. Jest bardzo prosty w wykonaniu. Można go zrobić w 30 minut. Musimy jednak odczekać minimum 12 godzin, aby wszystkie składniki dobrze się związały, a ciastka nabrały wilgoci.

SKŁADNIKI: (czas przygotowania ok. 30 minut+12 godzin oczekiwania)
  • puszka masy krówkowej 
  • ok. 600g herbatników prostokątnych 
  • 600ml słodkiej, zimnej śmietany 30- 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 opakowania śmietan-fix
  • ok.50g czekolady lub czekoladowe płatki
  • Kilka orzechów do dekoracji
KREM BUDYNIOWY:
  • 500ml mleka
  • 125g cukru
  • 2 żółtka 
  • 4 łyżki mąki pszennej (czubate)
  • 200g masła o temperaturze pokojowej
WYKONANIE:
Przygotować masę budyniową. Dwie szklaki mleka zagotować. Żółtka zmiksować z cukrem na kogel-mogel, dodać mąkę i zmiksować. Zalać gorącym mlekiem ciągle miksując i zagotować, aby budyń zgęstniał (1 minuta). Pozostawić do ostygnięcia. 
Masę krówkową podgrzać (wstawiając puszkę na kilka minut do garnka z gorącą wodą).

Blaszkę o wymiarach ok.25/35cm wyłożyć folią, ułożyć pierwszą warstwę herbatników, posmarować gorącą masą krówkową i ułożyć drugą warstwę herbatników.

Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń. Tak powstały krem rozsmarować na drugiej warstwie herbatników i przykryć trzecią warstwą.

Ubić zimną śmietanę z cukrem i śmietan-fix'em. Śmietanę wyłożyć na górę, zostawiając sobie ok. 3 łyżki do dekoracji, posypać startą czekoladą lub czekoladowymi wiórkami i orzechami.

Ciasto wstawić do lodówki, na co najmniej 12 godzin, aby dobrze zastygło.
Smacznego!

4 komentarze:

  1. pysznie wygląda, musi być smaczne:d

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe ciasto, aż mi ślinka cieknie mmiam ....
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję, mam ochotę na ;;sypany jabłecznik"
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Andrzejkowy hit - polecam 3 BIT
    proste ciastko bez pieczenia, bardzo smaczne do zjedzenia
    Zrobiłam wyszedł świetny

    OdpowiedzUsuń