wtorek, 28 stycznia 2014

Kruche babeczki ze śliwką

SKŁADNIKI:(24 babeczek)(czas przygotowania: 50 minut)
Potrzebujemy: 24 foremek silikonowych na muffinki lub babeczki

  • 12 śliwek np. węgierek lub innych
  • 200g mąki pszennej
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 125g cukru
  • 125g masła
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki sezamu
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
WYKONANIE:
Do średniej miski wsypać mąkę pszenną i ziemniaczaną, cukier i cukier waniliowy, cynamon, proszek do pieczenia, sezam. Wymieszać, wbić jajko oraz dodać masło w kawałkach. Szybko zagnieść kruche ciasto i wstawić do lodówki na czas przygotowania śliwek.


Śliwki umyć i przekroić na połówki. Usunąć pestkę. 
Ciasto rozwałkować na placek grubości 0,5 cm. Literatką wyciąć krążki i każdym wyłożyć dno foremki. Ułożyć po połówce śliwki (stroną przeciętą do dołu).
Ze skrawków zrobić kruszonkę tj. do pozostałego ciasta dodać cukier, mąkę ziemniaczaną i wiórki kokosowe. 

Rozetrzeć w palcach i hojnie posypać śliwki. Piec w nagrzanym piekarniku w 180'C przez 25-30 minut.
Smacznego!

2 komentarze:

  1. Kruche i ze śliwką, nie trzeba by mnie było długo namawiać :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowne babeczki i ta śliweczka, mniam!

    OdpowiedzUsuń