wtorek, 28 stycznia 2014

Bułeczki pszenne z owocami aronii i orzechami

Bardzo smaczne bułeczki. Doskonałe do wędlin, serów, powideł. Można je jeść też same lub z masłem. 
Przepis podstawowy na bułeczki pszenne. Możemy go modyfikować w zależności od dodatków.

BUŁECZKI PSZENNE Z OWOCAMI ARONII I ORZECHAMI

SKŁADNIKI (na 12 sztuk) (czas przygotowania:1,5 godziny)

  • 350ml letniej wody 
  • 1 czubata łyżeczka soli 
  • 1 łyżka cukru 
  • 40g drożdży 
  • ok. 650 dobrej mąki
  • 150g owoców aronii 
  • 6 dużych orzechów włoskich
WYKONANIE:
Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać jedną łyżkę mąki i 5 łyżek letniej wody. Wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce aby wyrósł rozczyn. Do dużej miski wlać pozostałą wodę, sól i połowę mąki. Wymieszać dodać wyrośnięte drożdże i pozostałą mąkę. Wyrabiać ciasto przez ok. 10 minut. Pod koniec wsypać owoce aronii i posiekane orzechy. Jeszcze raz wszystko wyrobić. Podzielić na 12 porcji i uformować bułeczki. Gotowe ułożyć na blaszce posypanej mąką. Piekarnik nagrzać do 50'C i wstawić filiżankę z wodą. Włożyć blaszkę z bułeczkami i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Potem podnieść temperaturę na 220'C i piec bułeczki przez ok.30 minut na złoty kolor.

UWAGA! Nie otwieramy piekarnika z wodą aż do końca procesu ! Gdyby temperatura była zbyt wysoka i za mocno piekła bułeczki, należy ją zmniejszyć. 


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz