piątek, 24 stycznia 2014

Tort Zygzak McQueen dla Sebastiana





Tort dla mojego syna Sebastiana. Wszystkim się podobał i smakował.

SKŁADNIKI:(ok.20 porcji)(czas przygotowania: ok.5 godzin + czas oczekiwania)
Potrzebna: tortownica 26cm + dwie blaszki 30/40cm


Biszkopty należy upiec dzień wcześniej. 

BISZKOPT PROSTOKĄTNY (biały):

  • 4 jajka
  • 200g cukru
  • 125ml jogurtu naturalnego
  • 100ml oleju
  • 180g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • Szczypta soli
BISZKOPT PROSTOKĄTNY (kakaowy):
  • 4 jajka
  • 200g cukru
  • 125ml jogurtu naturalnego
  • 100ml oleju
  • 170g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • Kilka kropli olejku rumowego
  • Szczypta soli
WYKONANIE BISZKOPTÓW: 
Biszkopty prostokątne:

Jajka miksujemy z cukrem i solą na puszysty krem kogel-mogel (ok.5 minut).
Dodać jogurt wymieszany z proszkiem do pieczenia, olej i kilka kropli aromatu. Zmiksować na małych obrotach, dodać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać.
Wylać na prostokątną blaszkę wyłożoną pergaminem. Piec w nagrzanym piekarniku w 180'C przez ok.40 minut.
Tak samo przygotować biszkopt kakaowy. (Kakao wymieszać z mąką).
Upieczone biszkopty pozostawić przykryte lnianą ściereczką, aby nie wysychały do czasu przełożenia kremem.

Biszkopt okrągły na podstawę dla McQueena. 

  • 4 jajka
  • 200g cukru
  • 125ml jogurtu naturalnego
  • 100ml oleju
  • 180g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Szczypta soli 
  • 1 zielony kisiel
Wykonanie tak jak dwa pierwsze (kisiel wymieszać z mąką) - może być inny kolor.
Wylać do tortownicy (dno tortownicy wyłożyć pergaminowym krążkiem, boki posmarować masłem i posypać mąką). Pieczemy trochę dłużej bo jest wyższy niż prostokątne (ok 55 minut). Sprawdzić środek patyczkiem. Powinien być suchy po wyjęciu. W razie konieczności dopiec.
Po wystudzeniu wyrównać i przekroić na dwa placki o takiej samej wysokości.

KREM:
  • 2 masła o temperaturze pokojowej
  • 250g cukru pudru
  • 2 czekoladowe budynie
  • 3 szklanki mleka do ugotowania budyniu
  • 4 łyżki cukru
  • Aromat arakowy
DO DEKORACJI:
  • 600g masy cukrowej koloru czerwonego
  • 250g masy cukrowej koloru szarego
  • 250g masy cukrowej koloru białego
  • Barwnik spożywczy (czarny, żółty, pomarańczowy) 
  • Cukier puder 

Poncz do nawilżenia biszkoptów:
  • Sok z jednej cytryny 
  • 100g cukru
  • 150ml wody
Wszystko razem zagotować do momentu rozpuszczenia się cukru. Przestudzić.


Budynie wymieszać z jedną szklanką zimnego mleka. Pozostałe 2 szklanki mleka zagotować z cukrem. Wlać budyń i zagotować, ciągle mieszając aby się nie przypalił. Gorący przykryć folią, tak aby dotykała jego powierzchni i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. 

Masło zmiksować z cukrem pudrem do uzyskania puszystego kremu.
1/3 odłożyć do posmarowania samochodu i przyklejenia masy cukrowej.

Do pozostałego kremu dodajemy po łyżce zimnego budyniu i dobrze miksujemy, aż do uzyskania puszystego kremu. Gdyby nam się zaczął rozwarstwiać ustawić miskę nad parą i miksować na dużych obrotach do poprawienia konsystencji. 


MONTAŻ:
Na prostokątnej tacy ułożyć dwa okrągłe biszkopty w jednym wykroić mały półksiężyc, tak aby wszedł drugi okrągły biszkopt tworząc jeden na kształt ósemki. 
Lekko nawilżyć za pomocą pędzelka ponczem (pamiętając o pozostawieniu suchego brzegu ok.2 cm.) 
Posmarować całości cienką warstwą maślanego kremu. Wstawić do lodówki. 

Biszkopty prostokątne przekroić na pół (powstaną 4 biszkopty 20/30cm)
Każdy nasączyć pozostawiając suche brzegi (ok.2 cm). 

Krem czekoladowy przed smarowaniem powinien być temperatury pokojowej.




Przygotować masę cukrową koloru szarego. Należy ją wyrobić jak plastelinę. Musi być elastyczna i gładka. 
Rozwałkować podsypując cukrem pudrem aby się nam nie przykleiła do blatu. 
Na naszym biszkopcie o kształcie ósemki naszkicować prostokąt wielkości naszego samochodu ok.20/30cm.
Na pozostałą część przykleić szary fondant tak, aby nachodził częściowo na naszkicowany prostokąt. Środek posmarować czekoladowym kremem.
Wstawić do lodówki na czas kształtowania samochodu.

McQueen: 
Dużo pomoże mały samochód - zabawka McQueen
Kakaowy biszkopt posmarować czekoladowym kremem. Na krem położyć biały biszkopt i posmarować czekoladowym kremem. Następnie ułożyć drugi kakaowy biszkopt.
Biszkopt biały przekroić na pół.
Odciąć długi, cienki pasek (szerokość 2 cm długość 20 cm). Zachować.
Posmarować spód kremem, ułożyć na biszkopt kakaowy i przełożyć.
Nożem uformować szkielet samochodu McQueen, dokleić z tyłu prostokątny pasek.
Całość posmarować maślanym kremem i ułożyć na biszkoptową podstawę. 
Wstawić na pół godziny do lodówki. 
W czasie chłodzenia przygotować fondant czerwony. Rozwałkować na duży, cienki prostokąt (musi nam wystarczyć na pokrycie całej maski samochodu, pomocny będzie centymetr). Wygładzić i obciąć nadmiar.
Z białego fondantu zrobić szyby, przykleić za pomocą kilku kropli wody. Dolepić oczy, światła oraz inne elementy.
Mam nadzieję, że opis jest dość zrozumiały i zdjęcia pomocne.
Smacznego!



2 komentarze:

  1. Za dwa tygodnie też będę robiła jakaś furę :) Twój Zygzak wyglada świetnie :)

    OdpowiedzUsuń