- 4 białka
- 300g cukru pudru
- 200g mielonych migdałów
- 60g ryżowej mąki lub ziemniaczanej
- kilka kropli olejku migdałowego
- szczypta soli
- 50g migdałowych płatków do dekoracji
Białka ubić z solą na pianę. Do ubitych białek dodawać stopniowo cukier i dalej ubijać.
Zmielone migdały wymieszać z mąką, olejkiem i dodać do piany. Delikatnie połączyć.
Blaszki wyłożyć pergaminem. Za pomocą łyżeczek formować bezowe ciastka. Posypać migdałowymi płatkami. Piec w nagrzanym piekarniku w 160'C przez ok. 25 minut. Do lekkiego zarumienienia. Wystudzić i dopiero zimne zdejmować z pergaminu. Przechować w hermetycznym pojemniku aby nie nabierały wilgoci z otoczenia.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz