czwartek, 23 stycznia 2014

Migdałowe ciasteczka z białek

SKŁADNIKI:(ok.40 sztuk) (czas przygotowania: 1 godzina)
  • 4 białka
  • 300g cukru pudru
  • 200g mielonych migdałów
  • 60g ryżowej mąki lub ziemniaczanej
  • kilka kropli olejku migdałowego
  • szczypta soli
  • 50g migdałowych płatków do dekoracji
WYKONANIE:
Białka ubić z solą na pianę. Do ubitych białek dodawać stopniowo cukier i dalej ubijać.
Zmielone migdały wymieszać z mąką, olejkiem i dodać do piany. Delikatnie połączyć. 
Blaszki wyłożyć pergaminem. Za pomocą łyżeczek formować bezowe ciastka. Posypać migdałowymi płatkami. Piec w nagrzanym piekarniku w 160'C przez ok. 25 minut. Do lekkiego zarumienienia. Wystudzić i dopiero zimne zdejmować z pergaminu. Przechować w hermetycznym pojemniku aby nie nabierały wilgoci z otoczenia. 
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz