Potrzebujemy: 24 foremek silikonowych na muffinki lub babeczki
- 12 śliwek np. węgierek lub innych
- 200g mąki pszennej
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- 125g cukru
- 125g masła
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki sezamu
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Do średniej miski wsypać mąkę pszenną i ziemniaczaną, cukier i cukier waniliowy, cynamon, proszek do pieczenia, sezam. Wymieszać, wbić jajko oraz dodać masło w kawałkach. Szybko zagnieść kruche ciasto i wstawić do lodówki na czas przygotowania śliwek.
Śliwki umyć i przekroić na połówki. Usunąć pestkę.
Ciasto rozwałkować na placek grubości 0,5 cm. Literatką wyciąć krążki i każdym wyłożyć dno foremki. Ułożyć po połówce śliwki (stroną przeciętą do dołu).
Ze skrawków zrobić kruszonkę tj. do pozostałego ciasta dodać cukier, mąkę ziemniaczaną i wiórki kokosowe.
Rozetrzeć w palcach i hojnie posypać śliwki. Piec w nagrzanym piekarniku w 180'C przez 25-30 minut.
Smacznego!
Kruche i ze śliwką, nie trzeba by mnie było długo namawiać :D
OdpowiedzUsuńCudowne babeczki i ta śliweczka, mniam!
OdpowiedzUsuń