SKŁADNIKI: (czas przygotowania ok. 30 minut+12 godzin oczekiwania)
- puszka masy krówkowej
- ok. 600g herbatników prostokątnych
- 600ml słodkiej, zimnej śmietany 30- 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 opakowania śmietan-fix
- ok.50g czekolady lub czekoladowe płatki
- Kilka orzechów do dekoracji
- 500ml mleka
- 125g cukru
- 2 żółtka
- 4 łyżki mąki pszennej (czubate)
- 200g masła o temperaturze pokojowej
Przygotować masę budyniową. Dwie szklaki mleka zagotować. Żółtka zmiksować z cukrem na kogel-mogel, dodać mąkę i zmiksować. Zalać gorącym mlekiem ciągle miksując i zagotować, aby budyń zgęstniał (1 minuta). Pozostawić do ostygnięcia.
Masę krówkową podgrzać (wstawiając puszkę na kilka minut do garnka z gorącą wodą).
Blaszkę o wymiarach ok.25/35cm wyłożyć folią, ułożyć pierwszą warstwę herbatników, posmarować gorącą masą krówkową i ułożyć drugą warstwę herbatników.
Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń. Tak powstały krem rozsmarować na drugiej warstwie herbatników i przykryć trzecią warstwą.
Ubić zimną śmietanę z cukrem i śmietan-fix'em. Śmietanę wyłożyć na górę, zostawiając sobie ok. 3 łyżki do dekoracji, posypać startą czekoladą lub czekoladowymi wiórkami i orzechami.
Ciasto wstawić do lodówki, na co najmniej 12 godzin, aby dobrze zastygło.
Smacznego!
pysznie wygląda, musi być smaczne:d
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto, aż mi ślinka cieknie mmiam ....
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie :)
Dziękuję, mam ochotę na ;;sypany jabłecznik"
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Andrzejkowy hit - polecam 3 BIT
OdpowiedzUsuńproste ciastko bez pieczenia, bardzo smaczne do zjedzenia
Zrobiłam wyszedł świetny