piątek, 30 maja 2014

Hiszpańskie krokiety z beszamelu i małży





Hiszpańskie ,,Krokiety z beszamel i małży''. Są przepyszne, delikatne i dość proste w wykonaniu. Dobre jako przekąska do piwa ale nie tylko.
-----------+----------
Hoy Esmeralda tiene " Croquetas de mejillones". Están muy ricas!



SKŁADNIKI: (na ok. 36-40 sztuk) (czas przygotowania: ok. 2 godziny)
  • 100ml oleju z oliwek
  • 100g mąki
  • 1 średnia cebula
  • ok. 800ml mleka
  • 250ml małży (3 puszki 85 ml w occie)
  • Sól,pieprz,gałka muszkatołowa
Dodatkowo :
  • 2 jajka
  • 1 łyżka mleka
  • ok. 1/2 szkl. bułki tartej
  • ok 1 szklanka oleju do smażenia
WYKONANIE:
Na oleju zarumienić posiekaną w kostkę cebulę. 
Dodać mąkę i chwilę podsmażyć. 
Następnie stopniowo dolewamy mleko. Energicznie mieszamy za każdym razem do momentu wchłonięcia się mleka. Powinniśmy uzyskać gładki krem podobny do gęstego budyniu.
Na sam koniec wlać całą zawartość puszek (małże i zalewę). Jeszcze raz wszystko połączyć. Gorące przykryć folią tak, aby dotykała powierzchni. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia (1-2 godziny).
Z zimnego i gęstego beszamelu uformować krokiety (ja robiłam to za pomocą dwóch łyżek - nakładałam na jedną, a drugą lekko uciskałam i przechylając nadawałam odpowiedni kształt).

Gotowe obtaczamy w roztrzepanym jajku z mlekiem i bułce tartej. Usmażyć na dobrze nagrzanym oleju.
Najlepiej smakują gorące.
Smacznego!




Zapraszamy do lajkowania na facebooku :)


1 komentarz:

  1. Bardzo ciekawe danie ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń