piątek, 30 maja 2014

Placek drożdżowy z białym serem

Jest bardzo delikatny i soczysty . Smak z lekką nutą pomarańczy długo utrzymuje się na podniebieniu.
---------+---------
Brioche de queso fresco. Uno de lo más ricos que hecho hasta hoy. Es muy delicado, jugoso con sabor a queso fresco y naranja.

SKŁADNIKI: ( blacha 25x35cm)(czas przygotowania: 2 godziny)
  • 50g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka mąki
  • 5 łyżek letniego mleka
Ze składników zrobić rozczyn. Poczekać aż lekko urośnie. Wszystkie składniki powinny być o temperaturze pokojowej.

  • ok.1kg przesianej mąki
  • 2 żółtka
  • 2 jajka
  • 250ml letniego mleka
  • 100ml musującego wina
  • 250g cukru
  • 250g rozpuszczonego masła
  • starta skórka z dwóch pomarańczy
  • łyżeczka soli
  • 750g białego sera
  • kilka łyżek cukru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka śmietany 
WYKONANIE:
Wszystkie składniki powinny być temperatury pokojowej.
Do dużej miski przesiać mąkę.
Wsypać cukier, sól, skórkę z pomarańczy. Dodać żółtka i jajka. Wlać mleko, wino i wyrośnięty rozczyn. Wymieszać łyżką.
Ręcznie lub robotem zacząć wyrabiać ciasto. Po 15 minutach wlewamy partiami roztopione masło. Dalej wyrabiamy ciasto, aż do połączenia ze sobą wszystkich składników.
Ciasto powinno być gładkie, elastyczne i odstawać nam od dłoni. Uformować kulę, posypać wierzch mąką.
Przykryć czystą ściereczką i pozostawić do podwojenia swojej objętości (ok.30-40 minut).
Ser rozdrobnić widelcem i podzielić na 3 części. Zachować.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części. Każdą rozwałkować na duży prostokąt, który posypujemy częścią sera i kilkoma łyżkami cukru. Zawinąć jak roladę, lekko skręcić i ułożyć na blaszce posmarowanej masłem (jedno obok drugiego, zachowując niewielki odstęp).
Żółtko roztrzepać ze śmietaną. Pędzlem posmarować ciasto. Zostawić na 15 minut w ciepłym miejscu.
Piec w nagrzanym piekarniku w 180'C przez ok. 45- 55 minut na złoty kolor.
Smacznego!

Zapraszam do lajkowania mnie na facebooku ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz