FLAN - czyli "hiszpański budyń bez mąki lub pieczony krem jajeczny". Szybki i prosty w wykonaniu oraz bardzo smaczny. Można zrobić go w kilku wersjach: z kawą, kakao, pomarańczą, wanilią.
Dziś zrobiłam bez cukru z pomarańczową skórką i cukrem waniliowym oraz obowiązkowo karmelem.
Polecam:)

- 750ml mleka
- 6 jajek
- 2 łyżki słodziku w płynie (ewentualni cukier ok. 8 łyżek)
- gotowy karmel lub 1/2 szkl. cukru (uprażyć na patelni) Uwaga! aby nie spalić cukru i się nie poparzyć.
- starta skórka z pomarańczy
Jajka miksujemy ze słodzikiem, cukrem waniliowym lub ewentualnie cukrem. Wlać mleko, wymieszać. Ponalewać w foremki z karmelem. Posypać startą skórką.Wstawić do głębokiej blachy lub naczynia żaroodpornego.
Wlać wodę tak, aby sięgała do połowy wysokości flanerek. Piec w kąpieli wodnej w 180'C ok. 50-60 minut. Sprawdzić środek suchym nożem. Nóż po wyjęciu powinien być czysty w razie konieczności dopiec.

Uwielbiam flan! Muszę go wreszcie przygotować sama w domu. Dziękuję za dodanie przepisu:)
OdpowiedzUsuńCzy będzie on galaretowaty po wyjęciu z piekarnika ???
OdpowiedzUsuńFlan przed wyjęciem z foremek, musi całkowicie ostygnąć. Zimny ma konsystencję przypominającą galaretkę z musem.
Usuń