wtorek, 10 czerwca 2014

Tort potrójnie czekoladowy z kremem i z kawałkami truskawek


Tort potrójnie czekoladowy z kremem napoleonkowym i z kawałkami truskawek.
Biszkopty czekoladowe, krem napoleonkowy oraz ,,ganache" - krem czekoladowy, najlepiej przygotować dzień wcześniej.

La receta en español:



SKŁADNIKI: (tortownica śr. 25 cm - ok.30 porcji) (czas przygotowania: ok.5 godz. + czas oczekiwania)

BISZKOPT BIAŁY
  • 300g białej czekolady
  • 6 białek
  • 150g białego cukru
  • 250g jogurtu greckiego
  • 150ml oleju
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżka ( czubata ) mąki ziemniaczanej
  • 220g mąki pszennej
  • szczypta soli
W garnuszku rozpuścić białą czekoladę z jogurtem.
Białka miksujemy z solą na pianę ,pod koniec wsypujemy stopniowo cukier,cukier waniliowy i dalej miksujemy.
Do rozpuszczonej czekolady wlać olej i dokładnie połączyć .
Dodać kilka łyżek piany, delikatnie wymieszać.
Następnie połączyć z pozostałą pianą.
Na sam koniec wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Delikatnie i dokładnie wymieszać (można pomóc sobie rózgą).
Wlać do tortownicy ( dno wyłożyć pergaminowym krążkiem, boki posmarować olejem i posypać delikatnie mąką).
Piec w nagrzanym piekarniku w 180'C przez 30 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 160'C i dopiec jeszcze ok. 35 minut.
Środek sprawdzić patyczkiem.
Pozostawić do ostygnięcia na metalowej kratce odwrócony (górą na dół).
Zimny przekroić na pół. Zachować.

BISZKOPT CIEMNY

  • 300g gorzkiej czekolady
  • 250g jogurtu greckiego
  • 4 jajka
  • 150g cukru trzcinowego
  • 150ml oleju
  • 200g mąki
  • łyżka kakao
  • 1,5 proszku do pieczenia
  • szczypta soli

W garnuszku rozpuścić gorzką czekoladę z jogurtem.
Jajka miksujemy z solą i cukrem na kogel-mogel.
Do rozpuszczonej czekolady wlać olej i dokładnie połączyć. Całość dodać do zmiksowanych jajek. Wymieszać. Na sam koniec wsypać przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia.
Delikatnie i dokładnie wymieszać. Wlać do tortownicy ( dno wyłożyć pergaminowym krążkiem, boki posmarować olejem i posypać delikatnie mąką).
Piec w nagrzanym piekarniku w 180'C przez ok. 65 minut.
Pozostawić do ostygnięcia na metalowej kratce, odwrócony górą na dół.
Zimny przekroić. Zachować.

KREM NAPOLEONKOWY

  • 6 żółtek
  • 3 szkl. mleka
  • 150g cukru
  • laska waniliowa
  • duży budyń waniliowy lub 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 masło temperatury pokojowej

W garnuszku zagotować mleko z ziarenkami wanilii.
Żółtka miksujemy z cukrem na kogel-mogel.
Do żółtek dodać budyń/mąkę i dokładnie wymieszać. Następnie zalać gorącym mlekiem i zagotować (ciągle mieszając). Gorący przykryć folią tak, aby dotykała dokładnie powierzchni. Wystudzić. Zimny miksujemy dodając stopniowo kawałki masła na puszysty krem. Krem zachować w lodówce do momentu przełożenia biszkoptów.

GANACHE-KREM CZEKOLADWY

  • 400g mlecznej czekolady
  • 400ml śmietany 35%
  • kilka kropli olejku rumowego

W garnuszku rozpuścić czekoladę ze śmietaną (nie gotować).
Schłodzić, wstawiając do lodówki na 8 godzin. Zimny miksujemy na puszysty krem. Uważając aby nie przebić, bo się rozdzieli. Zachować w lodówce do momentu dekoracji tortu.

PONCZ DO BISZKOPTÓW

  • sok z jednej cytryny
  • 100g cukru
  • 200ml wody

Wszystkie składniki gotować przez 10 minut. Letnim ponczem za pomocą pędzelka nasączyć przekrojone biszkopty.

DO DEKORACJI

  •  500g świeżych truskawek (pokrojone w kostkę)
  •  100g gorzkiej czekolady
  •  1 łyżka śmietany 35%

Truskawki podzielić na trzy części. Zachować.

Czekoladę rozpuścić ze śmietaną. Schłodzić i nałożyć do pergaminowego rożka lub woreczka. Odciąć delikatnie mały rożek i udekorować środek i boki tortu wg gustu.

PRZEŁOŻENIE TORTU

UWAGA! Jeśli zaczniemy tort od ciemnego biszkoptu, ostatni biszkopt jest biały. Tort będzie płaski i równy, gdy przykryjemy go spodnią częścią biszkoptu do góry.

Na środku patery rozsmarować łyżkę kremu.
Krem napoleonkowy podzielić na trzy części. Z każdej ująć dwie łyżki kremu. Zachować.
Ułożyć nasączony ciemny biszkopt.
Posmarować pierwszą częścią kremu, posypać kawałkami truskawek.
Kolejny biały biszkopt posmarować dwoma łyżkami odłożonego kremu.
Przykryć krem truskawkami. Powtórzyć to samo z pozostałym biszkoptem ciemnym i białym.
Ostatni biały i boki smarujemy kremem.czekoladowym (zachowując część do dekoracji) . Dokładnie wygładzić. Wstawić na 30 minut do lodówki, aby zastygł krem. Zimny dekorujemy czekoladą i kremem.
Wstawić całość na kilka godzin do lodówki, aby wszystko dobrze zastygło.
Smacznego!

Serdecznie zapraszam do polubienia mnie na facebooku :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz