środa, 11 czerwca 2014

Babka piwna

SKŁADNIKI:
  • 4 jajka
  • 250g cukru
  • szczypta soli
  • 1 czubata łyżeczka cynamonu
  • 200 ml oleju
  • 1 łyżeczka sody lub proszku do pieczenia( ja dodałam sodę)
  • 400g mąki
  • 200ml ciemnego piwa
WYKONANIE:
Foremkę do babek posmarować olejem i posypać mąką.
W misce zmiksować jajka z cukrem i solą na puszysty kogel-mogel.
Wlać olej, wymieszać.
Dodać przesianą mąkę z sodą i cynamonem. Wymieszać. Ciasto jest dość gęste.
Na koniec wlewamy odmierzone piwo i jeszcze raz dokładnie mieszamy składniki.
Wlać do foremki i piec w nagrzanym piekarniku w 180'C przez ok .60 minut. Sprawdzić środek potyczkiem czy jest suchy. Ewentualnie dopiec.
Upieczoną babkę możemy posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
Smacznego!

Serdecznie zapraszam do polubienia mnie na facebooku ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz