Deser zrobiony na wzór rumuńskiego przepisu z www.receteteculinare.ro. Z braku herbatników kakaowych użyłam herbatniki z czekoladą ,co lekko zmieniło efekt końcowy, nie mniej nadal ciekawy.
Składniki:
- Ok. 200g herbatników kakaowych
- ok. 200g herbatników zwykłych (herbatniki prostokątne)
- 2 opakowania budyniu(waniliowy)
- laska waniliowa lub cukier waniliowy
- 3,5 szkl mleka
- 2 dojrzałe banany
- łyżka słodziku w płynie lub 4 łyżki cukru
Dużą keksówkę (dł 30cm) wyłożyć folią (powinna nam lekko zwisać).
Dno i jeden bok wykładamy kakaowymi herbatnikami. Foremkę należy ustawić na kancie, podkładając z jednej strony książki lub pudełko.
Przygotować budyń tj. 3 szkl mleka zagotować z laską wanilii i słodzikiem lub cukrem. Proszek budyniowy dobrze rozprowadzić w 1/2 szklance mleka. Wlać do gotującego się mleka i energicznie mieszając całość zagotować.
Gorącym budyniem smarujemy kakaowe herbatniki i na nich układamy drugą warstwę zwykłych herbatników. Wykładamy połowę budyniu i w środek, lekko wgniatamy obrane banany (jeden dotykający drugiego, nadmiar obciąć)
Całość posmarować pozostałym budyniem (zostawiając sobie dwie łyżki).
Na wierzch układamy kakaowe herbatniki i smarujemy dwoma łyżkami masy budyniowej, a na tą z kolei przyklejamy ostatnią, jasną warstwę herbatników.
Całość owijamy zbywającą folią i zostawiamy do schłodzenia. Foremka musi być ustawiona na kancie, aby wyszedł nam piękny trójkąt. Chłodny wstawiam do lodówki na kilka godzin lub najlepiej na całą noc.
Zimny i dobrze zastygnięty ustawiamy na wzór piramidy. Kroimy w dość grube trójkąty.
Smacznego!
Zapraszam na www.facebook.pl/EsmeraldaZeSmakiem
gdzie znajdziecie więcej zdjęć do tego przepisu.
Pozdrawiam i dziękuję:)
Wcześniej zastanawiałam się jak to zwinąć i w sumie się domyśliłam, chociaż z początku łatwo nie było ;)
OdpowiedzUsuńBardzo detaliczna i idiotoodporna instrukcja - skorzystam na pewno ;) Piramida wygląda niesamowicie! I ten smak świeżego banana w połączeniu z budyniem - nie mogę przestać się zachwycać! :D
OdpowiedzUsuń