czwartek, 31 lipca 2014

Śliwki w podwójnej czekoladzie

Dziś coś dla miłośników śliwek i czekolady.
ŚLIWKI W PODWÓJNEJ CZEKOLADZIE
Bardzo szybko możecie je zrobić i zaoszczędzicie kilka złotych.

SKŁADNIKI:
  • 20 suszonych śliwek (bez pestki)
  • 150g białej czekolady
  • 200g czekolady deserowej
  • 1 łyżka śmietany 35%
WYKONANIE:
Białą czekoladę rozpuścić w mikrofalówce lub kąpieli wodnej, wymieszać i poczekać aż lekko przestygnie.
Wkładać po jednej śliwce i dokładnie obtaczać. Każdą wykładać na metalową kratkę lub pergamin.
Wstawić na 30 minut do lodówki aby zastygła biała czekolada.
Czekoladę deserową rozpuścić z łyżką śmietany.
Poczekać aż lekko przestygnie.
Wkładać po jednej śliwce w białej czekoladzie i dobrze obtaczać. Pozostawić na kratce lub pergaminie do zastygnięcia (najlepiej w lodówce).
UWAGA! Jeśli śliwki są zbyt wysuszone możemy namoczyć je dzień wcześniej w alkoholu i przed włożeniem do czekolady dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem.
Taka wersja na pewno posmakuje dorosłym.
Smacznego!



Serdecznie zapraszam do polubienia mnie na facebooku :)

4 komentarze:

  1. Takie połączenie z pewnością zadowoli wszystkich smakoszy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O matko kocham śliwki w czekoladzie!!! A tu w podwójnej polewie- to coś dla mnie!!! :))) Rewelacja!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł na poprawienie i tak już uwielbianych przeze mnie śliwek w czekoladzie.

    OdpowiedzUsuń