czwartek, 21 sierpnia 2014

Ciasto bakaliowo-czekoladowe z marchewką


Ciasto jest bardzo delikatne i puszyste, z dużą ilością bakalii.

SKŁADNIKI:(prostokątna blaszka 25/35 cm)(czas przygotowania 60 minut)

  • 3 duże jajka
  • 150 g oleju słonecznikowego
  • 150 g jogurtu greckiego
  • 300 g mąki
  • 200 g cukru
  • 2 szklanki utartej marchwi (na dużych oczkach)
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich
  • 100 g rodzynek
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 1 płaska łyżeczka kwasku cytrynowego lub sok z cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu

Dodatkowo: 

  • garść orzechów do dekoracji
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 50 ml śmietanki 30%
Czekoladę połamać i podgrzewać ze śmietanką, aż się rozpuści.
 Polać ciepły placek, posypać wierzch orzechami. 


WYKONANIE:

Przygotować blaszkę tj. dno blaszki wyłożyć pergaminem, boki pozostawić czyste.
  Jajka zmiksować z cukrem ok. 5 minut na puszysty krem. Wlać olej i jogurt, krótko zmiksować.
Dodać przesianą mąkę z sodą i kwasek cytrynowy, wymieszać. Wsypać cynamon, rodzynki, orzechy oraz startą marchew. Delikatnie wymieszać. Wyłożyć ciasto do blaszki. Równomiernie rozprowadzić. 
Piec w nagrzanym piekarniku w 180'C przez ok.50-55 minut. Sprawdzić środek patyczkiem lub nożem; po wyjęciu musi być czysty i suchy. Lekko przestudzić.
 Jeszcze ciepły polewamy rozpuszczona czekoladą ze śmietanką i posypujemy posiekanymi orzechami.
Smacznego ;)

 Serdecznie zapraszam do polubienia mnie na Facebooku









2 komentarze:

  1. Mmm, lubię ciasta marchewkowe, to zapowiada się pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest bardzo smaczne i puszyste. Dziękuję za komentarz i polecam przepis.:)

      Usuń