niedziela, 17 sierpnia 2014

Ciasto ,,Bounty" z kaszą manną

Przepis dała mi moja siostra, a jej z kolei szwagierka, dalszego źródła nie znam.
Myślę, że zadowoli wszystkich miłośników kokosa i czekolady.
Ciasto jest puszyste, aromatyczne i zawsze się udaje.

SKŁADNIKI:(blaszka 25/35 cm)(czas przygotowania 60 minut) 

CIASTO:


  • 250 g masła o temperaturze pokojowej
  • 200 g cukru
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 płaska łyżeczka kwasku cytrynowego
  • 4 jajka
  •  4 łyżki mleka
  • 3 łyżki kakao
  • szczypta soli
  • kilka kropli aromatu arakowego
Składniki sypkie tj. mąkę, sodę, kwasek, kakao, sól wymieszać w misce.
Masło zmiksować z cukrem, miksując dodawać po jednym jajku.
Następnie dodać składniki sypkie, aromat i mleko. Dokładnie wymieszać.
Gotowe ciasto wyłożyć na blachę posmarowaną tłuszczem i posypaną mąką.
Piec w nagrzanym piekarniku w 180'C przez ok. 30 minut. Ochłodzić.



KREM Z KASZY:
  • 500 ml mleka
  • ok.150 - 200 g cukru 
  • 6 łyżek kaszy manny
  • 150 g masła
  • 200 g wiórek kokosowych  

Kaszę wymieszać w 1/2 szklance mleka. Resztę mleka zagotować, dodać kaszę, cukier, wiórki i masło. Całość gotować 2-3 minuty, ciągle mieszając.
 Uwaga! Masa szybko gęstnieje. Przestudzony placek odwrócić spodem do góry;będzie on wtedy równy i masa dobrze przyklei  nam się do biszkoptu; jeśli tego nie zrobimy, krem często się rozwarstwia) wyłożyć łyżką gorący krem grysikowy i dokładnie rozprowadzić po całym placku.

POLEWA:

  • 200 g czekolady (mlecznej lub gorzkiej)
  • 50 ml śmietany 30%
Czekoladę razem ze śmietana rozpuścić w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Polewą polewamy cały placek.
Smacznego!












Serdecznie zapraszam do polubienia mnie na facebooku



2 komentarze:

  1. łał! wygląda bardzo apetycznie! pyszny deser!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń