piątek, 15 sierpnia 2014

Krem waniliowy z domowego budyniu

Krem do przekładania ciast i tortów. Jest bardzo popularny i smaczny. Z tych składników otrzymamy krem do przełożenia dużego tortu o średnicy ok. 25 cm, składającego się z 3-4 tortowych blatów oraz do obłożenia boków.

KREM:
  • 6 żółtek
  • 4 łyżki cukru
  • 3 szkl. mleka
  • 3 łyżki mąki pszennej(czubate)
  • laska wanilii
  • 1 łyżka masła
  • 1 masło o temperaturze pokojowej 
  •  100 g cukru pudru 

PRZYGOTOWANIE KREMU:

Mleko zagotować z łyżką masła i wanilią.
Żółtka zmiksować na kogel-mogel z cukrem, dodać mąkę, jeszcze raz zmiksować. Zalać połową gorącego mleka i dokładnie wymieszać.
Całość przelać do garnka z mlekiem i zagotować, ciągle mieszając, aby nam się nie przypalił budyń.
Gotowy budyń przykryć folią tak, aby dotykała całej powierzchni (zapobiegnie powstania skórki), pozostawić do ostygnięcia.

Masło miksujemy do białości z cukrem pudrem.
Następnie stopniowo dodajemy zimny budyń i dalej miksujemy, aż do jego wyczerpania.
Gotowy krem wstawić na 30 minut do lodówki. Schłodzonym przekładać tort.
Jeśli chcemy robić dekorację należy go dobrze schłodzić.
Smacznego!

Serdecznie zapraszam do polubienia mnie na facebooku
www.facebook.pl/EsmeraldaZeSmakiem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz