wtorek, 12 sierpnia 2014

Orzeszki z kremem czekoladowo-orzechowym

 

Pyszne, kruche ciasteczka, choć dość pracochłonne. Do ich wykonania potrzebna jest  specjalna patelnia do pieczenia skorupek. ( możemy taką kupić przez internet ,cena ok.50 zł). Moja pierwsza patelnia przeżyła ponad 20 lat, a w tym roku kupiłam sobie nową. Myślę, że też będzie długowieczna.

SKŁADNIKI:(patelnia do orzeszków)(czas przygotowania ok. 2 godziny)

Krem:
  • 200 g dobrej czekolady
  • 150 ml śmietany 35%
  • 100 g drobno posiekanych orzechów
  • kilka kropli olejku arakowego
  • 1 łyżka wódki
  • cukier puder do posypania ciastek
Śmietanę podgrzać,dodać połamaną czekoladę,rozpuścić. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia w lodówce.

Ciasto:
  • 1 kostka zimnej margaryny
  • 100 g cukru pudru
  • 3 żółtka
  • cukier waniliowy
  • 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej (kopiasta)
  • ok. 500 g mąki
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
W dużej misce wymieszać wszystkie składniki sypkie.Do mąki dodać margarynę pokrojoną w małą kostkę,żółtka,sok z cytryny. zagnieść szybko kruche ciasto. Pozostawić na 30 minut w chłodnym miejscu.
Z zimnego urwać kawałek ciasta i uformować cienki wałek, lekko spłaszczyć, pokroić tak jak na kopytka (należy dostosować wielkość do naszej foremki) lub robimy pojedyncze kulki wielkości orzecha laskowego. Nie mogą być za duże ,bo będą się nam łączyć.
Patelnię do orzeszków dobrze rozgrzać. Powkładać kulki do do foremki i piec kilka minut na złoty kolor. Wysypywać do miski lub zdejmować za pomocą patyczka.
Ostudzić, obciąć nożykiem ewentualny nadmiar ciasta.

Zimną czekoladę miksujemy na krem. Dodać aromat, alkohol i siekane orzechy. Wymieszać. Za pomocą łyżeczki lub woreczka nadziewamy połówki orzeszków i sklejamy . Gotowe posypać cukrem pudrem. Przechowywać w lodówce. 
Smacznego!  

Serdecznie zapraszam do polubienia mnie na facebooku :)

2 komentarze: