poniedziałek, 4 sierpnia 2014

Sernik mamy z rodzynkami i jabłkami


Niesamowicie smaczny, wilgotny, delikatny sernik z rodzynkami i jabłkami, na kruchym spodzie.
To jeden chyba z najlepszych serników jaki jadłam.Doskonały na wszelkie rodzinne uroczystości i nie tylko.

SKŁADNIKI: (prostokątna blaszka 25/30 cm)(czas przygotowania ok. 30 minut)

SPÓD:
  • 1/2 kostki masła (zimne)
  • 1/2 szkl cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • 2,5 szkl mąki
  • 2 łyżki wiórek kokosowych

W misce wymieszać wszystkie składniki suche. Dodać zimne masło pokrojone w kostkę, żółtka i szybko zagnieść kruche ciasto. Gotowe schłodzić w lodówce przez 30 minut.

SER:
  • 1 kg mielonego sera
  • 1 kg prażonych jabłek (mogą być  gotowe, ze słoika)
  • 150 g cukru
  • 5 jajek
  • 2/3 kostki miękkiego masła
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej ( czubata )
  • 100 g rodzynek
  • aromat pomarańczowy
  • szczypta soli
Do dużej miski wyłożyć mielony ser i miękkie masło.Wymieszać. 
Żółtka ukręcić z cukrem na puszysty krem, dodać do sera.
Ubić białka z solą na sztywną pianę. Połączyć z serem i żółtkami. Wsypać rodzynki, mąkę i wlać olejek pomarańczowy. Wymieszać.
Kruche ciasto rozwałkować na pergaminie na wielkość naszej blaszki. Pergamin z ciastem ułożyć w blaszce.
Na surowe ciasto wyłożyć masę serową, rozsmarować. Na ser z kolei wykładamy prażone jabłka i delikatnie rozprowadzamy po całym serze.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 200'C przez 15 minut.
 Potem zmniejszamy temperaturę do 180/170'C i pieczemy jeszcze 45 minut. Upieczony pozostawić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach jeszcze ok. 30 minut.
Smacznego!
 
Serdecznie zapraszam do polubienia mnie na facebooku :)

1 komentarz:

  1. Kiedyś miałam okazję spróbować, bardzo dobry :) Przepis warto wypróbować ;)

    OdpowiedzUsuń