Niesamowicie smaczny, wilgotny, delikatny sernik z rodzynkami i jabłkami, na kruchym spodzie.
To jeden chyba z najlepszych serników jaki jadłam.Doskonały na wszelkie rodzinne uroczystości i nie tylko.
SKŁADNIKI: (prostokątna blaszka 25/30 cm)(czas przygotowania ok. 30 minut)
SPÓD:
W misce wymieszać wszystkie składniki suche. Dodać zimne masło pokrojone w kostkę, żółtka i szybko zagnieść kruche ciasto. Gotowe schłodzić w lodówce przez 30 minut.
SER:
- 1 kg mielonego sera
- 1 kg prażonych jabłek (mogą być gotowe, ze słoika)
- 150 g cukru
- 5 jajek
- 2/3 kostki miękkiego masła
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej ( czubata )
- 100 g rodzynek
- aromat pomarańczowy
- szczypta soli
Do dużej miski wyłożyć mielony ser i miękkie masło.Wymieszać.
Żółtka ukręcić z cukrem na puszysty krem, dodać do sera.
Ubić białka z solą na sztywną pianę. Połączyć z serem i żółtkami. Wsypać rodzynki, mąkę i wlać olejek pomarańczowy. Wymieszać.
Kruche ciasto rozwałkować na pergaminie na wielkość naszej blaszki. Pergamin z ciastem ułożyć w blaszce.
Na surowe ciasto wyłożyć masę serową, rozsmarować. Na ser z kolei wykładamy prażone jabłka i delikatnie rozprowadzamy po całym serze.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 200'C przez 15 minut.
Potem zmniejszamy temperaturę do 180/170'C i pieczemy jeszcze 45 minut. Upieczony pozostawić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach jeszcze ok. 30 minut.
Smacznego!
Serdecznie zapraszam do polubienia mnie na facebooku :)
Kiedyś miałam okazję spróbować, bardzo dobry :) Przepis warto wypróbować ;)
OdpowiedzUsuń