niedziela, 14 września 2014

Białe czekoladki z cappuccino


Domowe czekoladki z białej czekolady o nadzieniu cappuccino.
Bardzo łatwe i szybkie w wykonaniu oraz niezwykle smaczne.

SKŁADNIKI:(silikonowa foremka do czekoladek(15 szt); czas przygotowania 20 minut; czas oczekiwania 60 minut)

  • 150 g białej czekolady
  • 30 g białej czekolady
  • 2 łyżeczki cappuccino np: waniliowe
  • 1 łyżka mleka skondensowanego
  • 1 łyżeczka wódki
WYKONANIE:
Do miseczki wrzucić 150 g białej czekolady w kostce, rozpuścić nad parą lub w kuchence mikrofalowej na małej mocy. Dokładnie wymieszać i ponakładać po jednej łyżeczce do silikonowej foremki.
W drugiej miseczce rozpuścić 30 g białej czekolady. Dodać cappuccino i alkohol, wymieszać, wlać łyżkę mleka skondensowanego, wymieszać. 
Czekolada zacznie szybko gęstnieć i będzie przypominać swoją konsystencją elastyczną pastę. Za pomocą łyżeczki od kawy nabierać niewielką ilość pasty i formować kulki wielkości orzecha laskowego. Poukładać w silikonowej foremce i zalać całość pozostałą białą czekoladą. Wstawić na 60 minut do lodówki, aby dobrze zastygły. Zimną wyjąć z foremki. 
Smacznego ;)

Serdecznie zapraszam do polubienia mnie na facebooku




1 komentarz:

  1. Mniam! 5 minut temu skończyłam obiad a znowu zrobiłam się głodna...

    OdpowiedzUsuń