sobota, 13 września 2014

Drożdżowy na maślance(najlepszy)



W moim życiu zrobiłam już wiele drożdżowców, ale ten na maślance uważam za jeden z najlepszych. Jest bardzo puszysty, delikatny, lekko wilgotny, co uważam za największą zaletę ciasta drożdżowego.
Ten jest bardzo skromny, zawiera tylko kruszonkę.
Jednak jeśli ktoś lubi, może go posmarować dżemem, masłem lub użyć świeże owoce sezonowo.

SKŁADNIKI:( duża blaszka 25/35 cm ; czas przygotowania i pieczenia ok. 120 minut)

  • 500 ml maślanki
  • 14 g drożdży instant(2 opakowania na 500 g mąki każde)
  • 2 jajka
  • 200 g cukru
  • 1000 g mąki
  • 50 g roztopionego masła(tylko)
  • szczypta soli
  • 2 opakowania cukru waniliowego


Do posmarowania jedno roztrzepane jajko.


Kruszonka:

  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki cukru
  • ok. 2-3 łyżki mąki


Wszystkie składniki rozetrzeć w palcach, aż powstaną jednolite, sypkie kawałki kruszonki. Ewentualnie dodać troszkę mąki.


WYKONANIE:

Wszystkie składniki powinny być o tej samej temperaturze.
 Drożdżowe łatwiej i szybciej nam urośnie.
Maślankę lekko podgrzać, wsypać suche drożdże, cukry i szklankę mąki. Dokładnie wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia ok. 15 minut. Następnie wsypać prawie całą pozostałą mąkę, dodać jajka, sól i wyrabiać ciasto ok. 10 minut(będzie nam się lepić do dłoni).
Następnie wlać letnie, rozpuszczone masło i dalej wyrabiać , aż do jego wchłonięcia.
Na sam koniec dosypać pozostałą mąkę. Ciasto powinno być dość wolne podobne do ciasta na pierogi. Posypać z wierzchu mąką i pozostawić do podwojenia swojej  objętości na ok. 30 minut.
Blaszkę wyłożyć pergaminem, Wyłożyć ciasto i porozciągać na wielkość blaszki. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką. Pozostawić w ciepłym miejscu do drugiego wyrośnięcia.
Wyrośnięte wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 180'C przez ok. 45 minut.
Upieczone na złoty kolor wyjąć z piekarnika i pozostawić w blaszce, aż ostygnie.
Najlepiej smakuje ciepłe, ale i zimne jest puszyste,delikatne i lekko wilgotne.
Aby nam nie wysychało, przechowywać je pod przykryciem lub w plastikowym woreczku. 
Smacznego ;)


Serdecznie zapraszam do polubienia mnie na facebooku





1 komentarz:

  1. Nie jadłam drożdżowca na maślance, fajny przepis :)

    OdpowiedzUsuń