wtorek, 9 września 2014

Sernik gotowany z galaretką



 Sernik gotowany z jaj, mleka i śmietany. Dawno zapomniany  w moim panieńskim zeszycie. Przypadek sprawił, że go mogłam odkurzyć i ponownie zrobić. Jest bardzo delikatny, smaczny, prosty w przygotowaniu. Robi się go bez pieczenia, co pewnie niektórych zachęci do jego wykonania. Może być waniliowy , z kakaem, z rodzynkami, ze świeżymi owocami, galaretką.
Ja zrobiłam waniliowo-kakaowy z wiśniową galaretką.

SKŁADNIKI:(tortownica o średnicy 22 cm ; czas przygotowania ok. 90 minut + czas chłodzenia)

  • 1 l tłustego mleka
  • 0,5 l śmietany 18%
  • 5 jajek
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka kakao
  • 1 masło o temperaturze pokojowej
  • 1 galaretka
  • kilka herbatników do wyłożenia tortownicy
  • 150 ml śmietanki 30% do dekoracji


WYKONANIE:

Tortownicę wyłożyć herbatnikami.
Mleko zagotować z cukrem waniliowym w dużym garnku. Jajka roztrzepać ze śmietaną, wlać do mleka i zagotować. Nie mieszamy, powinno nam się zwarzyć. 
Wlać na gęste sitko, poczekać, aż wystygnie i ścieknie serwatka.
Masło zmiksować na puch z cukrem pudrem. Dodawać stopniowo schłodzony serek i dalej miksować.
Utarty sernik podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao, dokładnie wymieszać.
Na herbatniki wyłożyć kakaowy ser, równomiernie rozprowadzić. Na kakaowy wyłożyć biały i dokładnie rozsmarować.
Wstawić do lodówki na ok. godzinę, aby lekko zastygł.
Przygotować galaretkę wg przepisu na opakowaniu. Zostawić do całkowitego ostygnięcia.
Zimną, delikatnie wylać na schłodzony sernik. Tortownica musi być szczelna i ser dobrze rozsmarowany do boków.
Pozostawić na kilka godzin w lodówce (najlepiej na całą noc).
Udekorować ubitą śmietanką.
Smacznego ;)

Serdecznie zapraszam do polubienia mnie na facebooku





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz