sobota, 6 września 2014

Królik w sosie cytrynowym


Królik w sosie cytrynowym z rodzynkami i marchwią.
Jest niezwykle smaczny i prosty w wykonaniu. 

SKŁADNIKI:(na 4 osoby ; czas przygotowania 70 minut)
  • 1 królik ok.1,3 kg
  • 1 cebula
  • 2 marchwie
  • 3 łyżki oleju
  • garść rodzynek
  • 2 kostki rosołowe
  • sól, pieprz, 
  • 1 szklanka wody
  • sok z jednej cytryny
WYKONANIE:
Królika umyć, poćwiartować, osuszyć.
Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć na złoty kolor porcje królika.
Na tłuszczu po smażonym mięsie podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę oraz marchewkową kostkę.
Do garnka wlać wodę, rozpuścić kostkę rosołową. Poukładać królika.Wlać sok z cytryny. Wrzucić garść rodzynek i podsmażone warzywa. Dusić pod przykryciem na małym ogniu do miękkości i odparowania wody, aż powstanie lekki sosik(ok. 50 minut od czasu do czasu mieszając).
Doprawić pieprzem i solą.
Podawać z ryżem, kaszą lub ziemniakami oraz surówką.
Smacznego ;)

Serdecznie zapraszam do polubienia mnie na facebooku





1 komentarz:

  1. Ciekawy post ;)

    Pozdrawiam
    __________
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń