sobota, 6 września 2014

Biszkopt czekoladowy ze szpinakiem



Biszkopt jest bardzo delikatny, puszysty, pięknie wygląda i dobrze smakuje. Zrobiony jest bez tłuszczu.  Zawiera dużą ilością czekolady oraz sporą porcję szpinaku. Aby miał taki piękny i żywy  kolor, koniecznie musimy użyć świeży szpinak, który z łatwością znajdziemy w dużym centrum handlowym. 
Przepis jest mojego autorstwa, z czego jestem bardzo dumna.

 Zachęcam do jego wypróbowania tak miłośników , jak i przeciwników zielonego , bardzo zdrowego warzywa czyli szpinaku.  

SKŁADNIKI:(jedna duża keksówka lub dwie małe ; czas przygotowania 90 minut)

Biszkopt:

  • 6 jajek (żółtka i białka osobno)
  • 60 g mąki ziemniaczanej(1/3 szklanki)
  • 120 g mąki pszennej (1/2 szklanki)
  • 180 g cukru
  • szczypta soli
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • strata skórka z jednej pomarańczy
  • 100 ml zimnej wody
  • 125 g zimnej, mlecznej czekolady
  • 100 g świeżego szpinaku
  • 1 łyżka cukru


Polewa:

  • 100 ml śmietanki 30%
  • 150 g czekolady mlecznej
  • 50 g czekolady białej (płatki)

WYKONANIE:

Pomarańcze umyć, osuszyć i zetrzeć skórkę( tylko pomarańczową część) na tartce o małych oczkach lub rozdrobnić blenderem.

Szpinak umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. 1/3 zasypać łyżką cukru i dokładnie rozdrobnić blenderem , stopniowo dodając pozostałą część.

Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia.

Zimną czekoladę 125 g rozdrobnić blenderem lub zetrzeć na tartce o dużych oczkach.

Żółtka zmiksować z 2/3 częścią cukru na kogel-mogel . Dodać skórkę. Wymieszać.

Białka ubić z solą na sztywną pianę. Pod koniec dodać 1/3 cześć cukru i dalej ubijać, aż do jego rozpuszczenia.
Odłożyć 2 łyżki do rozdrobnionego szpinaku i delikatnie wymieszać.
Do pozostałych dodać kogel-mogel, wymieszać. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem i delikatnie połączyć.
Wlać zimną wodę. Wymieszać. 
Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać startą czekoladę , do drugiej szpinak z pianą. Dokładnie połączyć.
Keksówkę wyłożyć pergaminem .
Na dno wlać 1/2 część ciasta zielonego, potem ciasto czekoladowe i na wierzch pozostałe ciasto zielone. Przeciąć nożem od dołu do góry w kilku miejscach. 
Piec w nagrzanym piekarniku w 180'C przez ok. 35 - 40 minut.

 Sprawdzić środek patyczkiem.

Polewa czekoladowa
Do śmietanki wrzucić kostki czekolady mlecznej. 

Rozpuścić w mikrofali na średniej mocy.
 Wymieszać, aż będzie jednolita polewa.

Jeszcze letni biszkopt  wyjąć z formy.  Naciąć przez środek wzdłuż pionowo(na 1/3 wysokości, nie przecinając boków). Lekko rozchylić i wlać część polewy.


  Pozostałą posmarować wierzch i posypać białą czekoladą.

Smacznego :)
Serdecznie zapraszam do polubienia mnie na Facebooku










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz